Slovenija
67 ogledov

Odkrili tempelj mačje boginje

V templju so našli več kipov boginje Bastet, ki je bila nekoč neustrašna boginja Žurnal24 main
Arheologi v Egiptu so odkrili dva tisoč let star tempelj posvečen mačji boginji.

Tempelj predstavlja prvi odkriti del palače Ptolomejske dinastije v Aleksandriji. Najdba pa potrjuje, da je dinastija častila antična živalska božanstva.

Tempelj, ki so ga odkrili, naj bi pripadal kraljici Berenike II., ženi Ptolomeja III, ki je Egiptu vladal v 3. stoletju pred našim štetjem.

Ptolomejska dinastija je Egiptu vladala skoraj 300 let. Tempelj, ki so ga odkrili, je 60 metrov visok in 15 metrov širok. Arheologi so v njem našli kipe Bastet, ki so jo grško govoreči Egipčani častili kot boginjo lune. Več tisoč let so egipčanski faraoni verjeli, da je Bastet, boginja z glavo leva, sorodnica kralja sonca Ra in okrutna zaščitnica.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

A njen vpliv se je zmanjševal s tem, ko so faraoni izgubljali svojo moč. Šele helenistični Egipčani so jo ponovno obudili kot enakovredno božanstvo grškemu božanstvu Artemis.

Našli kip in posodje

V templju so našli tudi številne druge artefakte, med drugim različne posode, vodno cisterno in pa granitni kip, ki naj bi bil narejen med 205. in 222. letom pred našim štetjem.

Še veliko razvalin antične prestolnice in helenskega Egipta je ohranjenih, a se skrivajo pod modernim mestom Aleksandrija in čakajo na to, da jih bodo izkopali. Mesto Aleksandrija, kot ga poznamo danes, je bilo namreč zgrajeno nad antičnim mestom, zato so arheologi prepričani, da so pod mestom dobro ohranjene še razvaline številnih palač in templjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.