Slovenija
17 ogledov

Odkrili vzrok okužbe

Prevzgojo po mnenju Aleša Primca izvajata Amnesty International Slovenija in dru Žurnal24 main
Z Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj so sporočili, da so izsledki epidemiološke preiskave pokazali, da gre najverjetneje za stafilokokno zastrupitev. Doma ostalo še 17 otrok.

Stafilokokno zastrupitev povzroča stafilokokni enterotoksin oz. strup, katerega izloča bakterija Staphylococcus aureus

V živilih se stafilokoki razmnožujejo pri temperaturi od 10 – 45 °C. Največkrat kontaminirana živila so slanina, solate, majoneza, perutnina, kreme, mlečni proizvodi, sladoledi in slaščice. Kontaminirana živila imajo normalen videz, vonj in okus.

Stafilokokni enterotoksin povzroči približno 12 % vseh zastrupitev s hrano. Izvor tovrstne zastrupitve je običajno okužena hrana. Hrano kontaminira človek, ki jo pripravlja in je hkrati klicenosec ali ima stafilokokno okužbo. Med zdravimi ljudmi je od 10 do 50 % nosilcev bakterije S.aureus in okoli 30 % teh sevov tvori toksine. Izvor epidemije so lahko tudi krave, psi in perutnina.

Doma ostalo 17 otrok

Ravnateljica OŠ Poljane Metka Debeljak je za zurnal24.si povedala, da so danes doma ostali trije šolarji in 14 otrok iz vrtca, medtem ko jih je imelo po torkovem kosilu težave kar 81. Ker ni prejela telefonskih klicev staršev, da bi se stanje otrok, ki so danes doma poslabšalo, ravnateljica predvideva, da se izboljšuje. Na delovno mesto so se vrnili tudi štirje zaposleni, ki so prav tako zboleli. "Stanje na šoli se je povsem normaliziralo, normalno je bilo že včeraj," je povedala ravnateljica. "Po odzivih, ki sem jih prejela jaz, med starši ni zavladala posebna panika," je vzdušje po okužbi opisala Debeljakova.

Novih primerov obolenja niso zabeležili. Na šoli še naprej izvajajo preventivne ukrepe, ki so jih predpisali na Zavodu za zdravstveno varstvo Kranj. Izvajali jih bodo do preklica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.