Slovenija
31447 ogledov

Odlična novica za vse, ki se ogrevajo na plin

Položnica
1/2
Jaka Dimc
Gen-I je z novembrom znižal ceno plina za gospodinjske in male poslovne odjemalce.

Najvišjo dovoljeno ceno plina letos in prihodnje leto določa država. Letos je 7,3 centa na kilovatno uro, prihodnje leto pa 5,99 centa za kilovatno uro. Gen-I je novo ceno za gospodinjstva za november, december in prihodnje leto določil pri 5,84 centa za kilovatno uro, kar je dva odstotka in pol pod regulirano ceno, ki bo veljala prihodnje leto, za november in december pa bo cena dvajset odstotkov nižja od najvišje dovoljene.

Energetika Ljubljana ima v ceniku regulirano ceno, za oktober, november in december pa so se odločili za 11-odstotni popust, kar pomeni, da je pri njih cena 6,497 centa za kilovatno uro, a je bil plin cenejši že oktobra. 

Za male poslovne odjemalce bo cena plina pri Gen-I 5,94 centa za kilovatno uro. Vse navedene cene so brez DDV.

Cene plina so sicer regulirane in bodo tudi prihodnje leto do konca aprila. Vlada je 20. oktobra izdala Uredbo o določitvi cen plina iz plinskega sistema, s katero je določila najvišje dovoljene drobnoprodajne cene plina iz plinskega sistema za ranljive skupine odjemalcev. Uredba se uporablja od 1. januarja 2024 do predvidenega izteka kurilne sezone 30. aprila 2024, z njo pa se regulirana cena s 7,3 centa zniža na 5,99 centa.

"Trenutno so cene zemeljskega plina na avstrijskem vozlišču CEGH, kjer kupujemo večino plina, okoli 45 evrov/MWh, kar še vedno predstavlja dvakrat več glede na dolgoletno povprečje, ki je bilo okoli 20 evrov/MWh. Po zaključku izredne regulacije cen in dosedanji visoki ceni zemeljskega plina bi zaradi nujno predhodno zakupljenega portfelja dobaviteljev lahko prišlo do bistvene podražitve plina za gospodinjske odjemalce. Iz tega razloga je potreben poseg države na trg za gospodinjske odjemalce, saj bi sicer bila cena plina previsoka glede na cene na terminskih trgih. Napovedi glede razmer pri oskrbi s plinom so resne, zato je bila sprejeta odločitev, da se ranljivim skupinam odjemalcem zagotovi stabilne cene zemeljskega plina za kurilno sezono do konca aprila 2024," so takrat pojasnili odločitev.

Cene plina bodo do konca aprila omejene za:

  • gospodinjske odjemalce, končne odjemalce plina, ki oskrbujejo s toploto več gospodinjstev preko skupne kurilne naprave v lasti ali solasti teh gospodinjstev (skupni gospodinjski odjemalec),
  • izvajalce gospodarske javne službe distribucije toplote, ki izvajajo distribucijo toplote skladno z določbami Zakona o oskrbi s toploto iz distribucijskih sistemov,
  • druge proizvajalce toplote (distributerji toplote) za plin za proizvodnjo toplote za oskrbo gospodinjstev.

Končni mesečni računi za povprečno gospodinjstvo (letna poraba 9860 kWh) v januarju 2024 bodo z uveljavitvijo ukrepa regulacije glede na trenutni znesek položnice nižji za okoli 13 odstotkov oziroma 12,30 evra, je še pojasnila vlada.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • oneh 12:32 10.november 2023.

    Po članku sp cene na trgu 45 €/MWh prodajajo nam pa jo po 58 €/MWh in so zato heroji, ker jo ne po 73 €/MWh. Pred RuSSko agresijo na Ukraino ni bilo določena regulirane cene in nihče ni prodajal po ...prikaži večo 1000€/MWh (čeprav bi lahko) ampak po tržnih cenah npr. 25 €/MWh. Namesto hvale energetskim špekulantom jih raja povprašajte, zakaj nam ne dobavljajo plina po 45€/MWh, saj je trenutna cena na CEGH med 38 in 40 €/MWh 10% marže pa je dovolj. Imamo pa svobodo in levaki - a še plešete.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 11:56 10.november 2023.

    Wau!!!