Slovenija
18 ogledov

Odločajo naj vsi študenti, ne le izbrani

Brucovanje Saša Despot
Šoul. Jutri sprejemajo letošnji proračun. Padajo opozorila, da je finančna konstrukcija meglena.

"Študentsko organiziranje se napaja iz deleža obdavčitve študentskega dela. To pomeni, da gre za skupna sredstva vseh študentov, njihova poraba pa zato zahteva široko javno diskusijo," trdijo v Društvu Študentska iskra. Od vodstva Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (Šoul) zahtevajo, naj prestavi del jutrišnjega sprejemanja proračuna za letos; nekatere proračunske postavke se jim zdijo neupravičene, druge nejasne.

Predlogi za varčevanje

Med spornejšimi projekti je po mnenju Iskre soočenje rektorskih kandidatov, saj menijo, da ga je mogoče organizirati brezplačno. V proračunu je za promocijo in organizacijo dogodka namenjenih 3.000, za tisk pa tisoč evrov. Opozarjajo, da bo šlo 20 tisoč evrov pri postavki mednarodno sodelovanje le za hrano in potne stroške. "S tem se sofinancira življenjski standard tistih pri koritu, študent pa od tega nima čisto nič," še pravijo.

Razprava ovira nujnost

"Če bi finančni načrt sprejemali šele aprila, bi bilo delovanje Šoula do takrat delno zamrznjeno. Črpanje sredstev za izvajanje in sofinanciranje dejavnosti je namreč vezano na sprejetje proračuna," trdi predsednik Šoula Rok Likovič. V Iskri vztrajajo, da se lahko sprejme del proračuna, ki se tiče nujnih postavk in operativnega dela, za preostala sredstva pa naj bi bila javna razprava, na kateri bi lahko študenti predlagali, kaj si želijo financirati. "Tako zastavljen proračun ne ogroža političnega zastopstva študentov, infrastrukturnih dejavnosti ali sredstev, ki gredo neposredno študentom," pravijo v Iskri. Likovič odgovarja, da je bila širša razprava omogočena prek študentskih predstavnikov.

Komentarjev 1
  • dragec 08:17 06.februar 2013.

    Ko se spomnim prejšnje študentske voditeljice, ki jo je veliki JJ izkoristil, da je popeljala mularijo na parlament in postala del SDS - hvala za takšne študentske voditelje. V času enoumja so se komunjare najbolj bale prav študentov in študentskega nezadovoljstva.