Slovenija
20 ogledov

Odločamo o zakonu o malem delu

Navodilo za glasovanje je sicer napisano na glasovnici, glasuje pa se tako, da s Žurnal24 main
Približno 1,7 milijona volilnih upravičencev do 19. ure na referendumu odloča o zakonu o malem delu. V občinah Mirna, Trebnje in Moravče pa potekajo še lokalne volitve.

Volivci bodo ob glasovanju odgovarjali na referendumsko vprašanje, ki se glasi: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o malem delu, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 16. novembra 2010?"

Navodilo za glasovanje je sicer napisano na glasovnici, glasuje pa se tako, da se obkroži odgovor "za" ali "proti". Glasovnica bo sicer veljavna, če bo iz nje jasno razvidna volja volivca.

Volišča bodo odprta do 19. ure, volivci pa morajo s seboj prinesti osebni dokument – osebno izkaznico, potni list ali vozniško dovoljenje. Pred glasovanjem se morajo podpisati v volilni imenik, nato pa prejmejo glasovnico.

Ob 9. uri po lokalnem času pa se bodo odprla tudi volišča na 34 diplomatsko-konzularnih predstavništvih. Odprta bodo do 17. ure po lokalnem času, postopek glasovanja pa bo potekal na enak način kot v Sloveniji.

Do zaključka glasovanja še vedno velja volilni molk. Več si preberite tukaj.

Tudi lokalne volitve
Hkrati z referendumom potekajo tudi lokalne volitve v treh občinah: Trebnjem, Mirni in Moravčah. Lokalne volitve v Trebnjem sicer lani niso potekale, saj jih zaradi postopka ustanavljanja občine Mirna zadržalo ustavno sodišče.

Po sprejemu zakona, s katerim so poslanci ustanovili novo občino Mirna, pa je predsednik DZ Pavel Gantar za danes razpisal volitve županov in občinskih svetnikov v obeh občinah.

Volivci občine Moravče pa glede na odločitev upravnega sodišča, da morajo po odstopu polovice svetnikov izvesti predčasne volitve, danes volijo nov občinski svet.

OPOZORILO UREDNIŠTVA: Zaradi predreferendumskega molka smo izklopili možnost komentiranja.