Slovenija
101 ogledov

Odločamo se zadnji trenutek in za krajše termine

Smučanje v tujini EPA
Za smučanje v tujini smo v povprečju pripravljeni odšteti med 250 in 400 evri na osebo. Najbolj priljubljene so destinacije v Avstriji, Italiji in Franciji, a tudi cenejša Jahorina in Bansko. Pogosteje kot v preteklih letih se odločamo za ski opening, rezervacije v zadnjem trenutku in za krajše termine.

Slovenci na smučanje v tujino najpogosteje odhajamo v sosednji Avstrijo in Italijo, a tudi v Francijo in cenejše destinacije, kot sta Bansko v Bolgariji in Jahorina v BiH.

Povečuje se zanimanje za Francijo

"Največ rezervacij v času otvoritev sezone beležimo na bližnjih smučiščih Avstrije in Italije, januar in marec prevladuje smučanje v Franciji, v terminih šolskih počitnic v februarju pa poleg že naštetih tudi Jahorina," pravi Aljaž Lukman s turistične agencije S.K.I.F.U.N. 

V zadnjih letih se je po besedah Lukmana precej povečalo zanimanje za Francijo. "Pravljice o 'majhnih apartmajih' so že pozabljene. Večina francoskih smučišč je obnovila smučarske naprave, na voljo pa je tudi dobra, novejša namestitev neposredno ob smučarskih progah," utemelji Lukman. 

V Gradturu pravijo, da je med njihovimi gosti največ zanimanja za smučanje v Avstriji. "Večinoma se še vedno odločajo za smučarijo v Nassfeldu, Bad Kleinkirchhemu, Gerlitznu in Schladmingu," pojasnjujeta Jure Babarović in Patricija Vrešak iz turistične agencije Gradtur. "V Italiji je zanimivo celotno področje Sella Ronde, med cenejšimi destinacijami pa Jahorina in Bansko."

Smučanje v tujini | Avtor: EPA EPA

Šteje dobro razmerje med ponudbo in ceno

Gostje so v zadnjih letih postali zahtevnejši. "Predvsem so se izobrazili in znajo izbrati najboljše na osnovi razmerja med ceno in kvaliteto," razloži Lukman. "Ne verjamejo več raznim kuponom in čudežnim cenam, ampak rezervirajo aranžmaje, ki pomenijo dobro razmerje med ceno in kvaliteto namestitve ter številom kilometrov snežnih prog."

Navade Slovencev so se sicer spremenile predvsem v smislu kratkoročnega odločanja. "Danes imajo gostje vpogled v zelo natančne vremenske in snežne napovedi, tako da nekako čakajo 
na 'idealne' razmere. To se zdi največja sprememba," doda Lukman.

Podobno ugotavljajo tudi pri agenciji Potovanje.si. "Opažamo predvsem to, da večina smučarjev čaka na rezervacijo aranžmaja tik pred zdajci, kar pa je lahko problem saj se kapacitete v smučarskih krajih polnijo zelo hitro," pravi Jernej Mahne iz agencije Potovanje.si. Zaznavajo tudi večje povpraševanje po krajših terminih in paketih, ki vključujejo tako namestitev kot smučarsko vozovnico.

Zgodnje rezervacije v septembru in oktobru

Smučanje v tujini | Avtor: EPA EPA
Na Kompasu opažajo, da tisti, ki želijo kakovostno nastanitev, svojo nakupno odločitev sprejmejo že zgodaj, t. j. v septembru in oktobru. "Velika večina pa se odloči po tem, ko zapade prvi sneg oziroma se odloča po aktualnih snežnih razmerah," pojasnjuje Jasmina Feguš iz Kompasa. 

Božični prazniki po besedah Lukmana za Slovence niso glavni "smučarski termin", saj so cene takrat najvišje. "V času šolskih počitnic je prodaja odlična, predvsem na ponudbi, ki vključuje šolo smučanja v slovenskem jeziku," o zasedenosti med počitnicami pove Lukman.

Zaenkrat se tako za božične praznike kot za zimske počitnice še dobijo proste kapacitete tako v Sloveniji kot v tujini. "Se pa kapacitete v teh terminih zelo hitro polnijo, zato svetujemo vsem, da čim prej opravijo rezervacijo ter si tako zagotovijo namestitev v želenem terminu na želeni  destianciji," poudarja Jernej Mahne s Potovanje.si. Na Kompasu pa pravijo: "Za večino destinacij, kjer je največ zanimanja, so kakovostnejše nastanitve že zasedene."

Vsako leto več zanimanja za ski opening

Smučanje v tujini | Avtor: EPA EPA
Je pa precej zanimanja tudi za ski opening v tujini. "Otvoritve sezone so še vedno zelo dobro prodajan produkt, je pa letos zaznati večjo previdnost pri izbiri kraja predvsem v smislu snežnih razmer," pove Lukman. "Ker edini nudimo možnost snežne garancije, je prodaja izjemno dobra."

V Gradturju ugotavljajo, da se zanimanje za ski opening vsako leto pvoečuje. "Tak trend opažamo tudi letos," pove Mahne. "Razlog so krajši termini, ugodna cena in bogat spremljevalni program." Najbolj priljubljene destiancije za ski opening so: Avstrija (Matrei, Katschberg), Italija (Kronplatz) in Francija (Val Thorens, Chamrousse).

Podobno ugotavljajo tudi v Kompasu. "Zaradi krajšega termina in zelo ugodnih cen se veliko Slovencev odloči za smučarske otvoritve, ki so tudi programsko zelo pestre," razlaga Jasmina Feguš iz Kompasa. "Trenutno imamo prijavljenih približno 1300 potnikov, destinacije s Kompasovimi otvoritvami pa so:  Matrei, Kronplatz, Kranjska Gora, BKK, Saalbach in Katschberg."

Med 250 in 400 evri na osebo

Za smuko v tujini je povprečni slovenski smučarski turist pripravljen odšteti med 250 in 400 evri na osebo. "Opazili smo, da po apartmajih v tujini povprašujejo gostje, ki ne gledajo na vsak evro," pa pravita Babarović in Vrešakova. "Cene  namestitev in smučarskih vozovnic so precej višje od teh v Sloveniji," pravijo pri Gradturu, kjer prodajo največ smučarskih aranžmajev za Avstrijo. "Najbolj zanimivi so objekti, ki so na smučišču, za te so gostje pripravljeni odšteti tudi večje vsote. Le redki se odločijo za bolj oddaljeno namestitev, kjer je potrebno uporabiti še ski bus, ki pa je cenejša." 

Smučanje v tujini | Avtor: EPA EPA

Povprečen aranžma za tujino na družino pri agenciji Gradtur znaša med 1500 in 2000 evri, brez smučarskih kart. V kolikor si gost želi boljši hotel na smučišču, se cena povzpne tudi 
čez 3500 evrov za en teden.

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 1