Slovenija
7930 ogledov

CSD-ji ne bodo več odločali o družinskih zadevah

Andreja Katič Saša Despot predstavitev kandidatke za ministrico za pravosodje Andreje Katič pred odborom DZ za pravosodje
Vlada je sprejela novi Zakon o nepravdnem postopku.

Ključni razlog za sprejem novega Zakon o nepravdnem postopku je povezan s sprejetjem Družinskega zakonika, ki se bo začel uporabljati s 15. aprilom 2019. Zakonik namreč narekuje, da bodo sodišča v vseh družinskopravnih razmerjih odločala v nepravdnem postopku. 

Zakon o nepravdnem postopku bo omogočal hitrejše reševanje zadev na družinskem področju. Ministrica za pravosodje Andreja Katič je poudarila, da je nepravdni postopek primernejši od drugih, predvsem pa v ospredje postavlja načelno dolžnost sodišča, da po uradni dolžnosti ugotovi vse pomembne okoliščine ne glede na dokaze, ki so jih predložile stranke. 

Zakon o nepravdnem postopku bo omogočil hitrejše reševanje zadev na družinskem področju, kar je pri odločanju o ukrepih za varstvo koristi otroka izjemno pomembno, še posebej v primerih, ko je položaj otroka ogrožen. Če so otrokove koristi resno ogrožene, mora država zagotoviti, da bo zanje poskrbljeno. 

Zadeve bodo potekale prek enotne obravnave pred istim okrožnim sodiščem in po enotnem postopku. V sodni postopek bodo ustrezno umeščeni tudi centri za socialno delo glede na pristojnosti, znanje, kot predlagatelji ali zakoniti udeleženci postopkov. Poudarjena bo vloga sodnika, prav tako pa bo dopuščena možnost revizije in tako dostopnost do vrhovnega sodišča. 

Katičeva je poudarila tudi, da je bilo med pripravljanjem zakona ugotovljeno, da bo nujno treba pristopiti tudi k spremembam družinskega zakonika, da bodo sodišča lahko učinkovito delovala. 

Na vprašanje, kaj bo to pomenilo za obremenjenost sodišč, je ministrica dejala, da verjame, da bo zahtevno, "a menim, da smo naredili veliko priprav, da bomo ustrezno vodili postopke".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
 • Jambor 23:15 13.december 2018.

  Upam, da se Ministrica zaveda, da bo sedaj, danes otrok, dobil sklep sodišča, ko bo ta isti sam starš najstnika ali pa bo že mogoče celo dedek ali babica.

 • popokatopetl 15:29 13.december 2018.

  No boljš da odloča sodišče kot mestno redarstvo ;)

 • Avatar Leon
  Leon 14:54 13.december 2018.

  Nesposobni so sposobni onesposobiti sposobne. Zakaj nikjer ne dobim kvalitetne čistilke ?