Slovenija
42 ogledov

Odločbe tudi umrlim

stanovanja Saša Despot
Odločbe za plačilo davka na nepremičnine bodo lahko dobili tudi umrli.

Kot je pojasnila Jaša Trklja z Vrhovnega sodišča RS se izbris služnosti in lastništev umrlih v zemljiški knjigi ne izvaja po uradni dolžnosti, kar pomeni, da bodo zavezanci za davek lahko tudi že pokojni. "Davčni postopek je jasen, davek bodo morali plačati dediči," pa je dejal predstojnik Geodetske uprave RS (Gurs) Aleš Seliškar.

Gurs od danes naprej uvaja naročanje na termine, da strankam ne bo treba čakati v vrsti. Naročiti se je mogoče prek aplikacije za spreminjanje podatkov ali po telefonski številki 01/478 48 00, še ta mesec pa bodo uvedli tudi brezplačno številko.

Do izdaje informativnih izračunov bodo najbrž lahko našli tudi proste termine za nenaročene, potem pa bodo morali nenaročeni čakati, če se kdo od naročenih ne bo pojavil. Seliškar je ob tem poudaril, da lahko večino podatkov lastniki spremenijo prek spletne aplikacije ali obrazca.

Dokazila imejte s seboj

Seliškar je opozoril, naj lastniki nepremičnin na Gurs ne hodijo preverjat podatkov (to lahko naredijo prek spleta ali na Gursu naročijo izpis podatkov), ampak le spreminjat, ter naj imajo s seboj dokazila. V primeru spremembe lastništva je to pogodba, v primeru sprememb površin skica, za spremembo dejanske rabe delov stavb pa fotografije.

Dodal je še, da podatkov, ki jih Gurs dobi od drugih, ni možno spreminjati pri njih. Služnost je treba urediti v zemljiški knjigi, namensko rabo na občinah, kulturne spomenike pa na ministrstvu za kulturo. "Če nekdo meni, da je njegova parcela prevelika ali premajhna, pa mora naročiti izmero pri geodetskem podjetju," je še opozoril Seliškar.

Komentarjev 1
  • kitajc 14:27 10.januar 2014.

    kako spremeniti vrednost svoji nepremičnini?poglejte si: http://izs.mitv.si/asset/9A3t26D3rX7AkjyDz