Slovenija
22 ogledov

Odločeno: Prevent gre v stečaj

(Foto: Nino Verdnik) Žurnal24 main
Uprava Preventa bo predlagala uvedbo stečajnega postopka. Raško: Zelo smo žalostni. Slovenjgraška občina zbira sredstva za pomoč odpuščenim delavcem. "Časa imamo še pet sekund," meni Pahor.

"Predsednika uprave sem vprašal, ali je še kakšna druga alternativa kot stečaj, in rekel je, da je še 'pet sekund do polnoči'. Prijeli bomo za teh pet sekund in bomo skupaj z ministrico za gospodarstvo v naslednjih 48 urah skušali ugotoviti, ali je mogoče pridobiti posel, ki bo podjetju za prehodno obdobje zagotovil delo in dobiček za nadaljnje delovanje," je po sestanku v Ljubljani povedal premier Borut Pahor. "Predsednik uprave je določil, da je skrajni rok, da nam ta operacija uspe, torek," je dodal.

Prvak SDS Janez Janša je okviru letnega tabora SDS v Lepeni poudaril, da gospodarska kriza ni pravi razlog za težave tega podjetja. "Prevent Global je v težavah zaradi spora med lastniki, za katere je vprašanje, kako so prišli do kapitala za to podjetje," je dejal. Država bi po Janševem mnenju za omilitev problema največ naredila s tem, da bi še pravočasno uporabila primerne vzvode in sprožila preiskavo o tem.

Že v ponedeljek bo vložen predlog za stečaj
Predsednik uprave Prevent Globala Renato Krajnc je dopoldan obvestil zaposlene, da imata družbi Prevent Global in Avtomobilski deli še vedno blokirane račune, zato pa izplačila plač za junij ni bilo mogoče izvesti. "Prilivi, ki jih bomo prejeli za plačilo opravljenih storitev, bodo namenjeni za plačilo neplačanih davkov in prispevkov zaposlenih," je obvestil zaposlene Krajnc.

Dodal je še, da pogovori in pogajanja s strateškim partnerjem niso uspeli, to pa pomeni, da so propadli vsi poskusi za zagotovitev novih poslov. Strateški partner naj bi odstopil zato, ker naj ne bi bilo pogojev za kapitalsko povezavo s Preventom. Uprava je zato ocenila, da možnosti za uspešno nadaljevanje sanacije ni, zato bo v skladu z zakonom v treh dneh predlagala uvedbo stečaja. Predlog naj bi na sodišče vložili že v ponedeljek.

Delavci v solzah
"Stanje v Slovenj Gradcu danes je primerno vremenu. Nebo joče, pa tudi delavci. Seveda ne vsi, nekaj jih je namreč tudi odkrito navijalo za stečaj, a ko je do tega vendarle prišlo, se vsak ozre vase in se vpraša, kako bo šlo naprej. Šola je pred vrati in veliko je mamic, ki imajo šoloobvezne otroke, marsikdo ima tudi kakšen kredit, ki še ni odplačan, da o osnovnih življenjskih potrebščinah, kot je hrana in vse drugo, ne govorim," nam je povedala ena od delavk, ki ne želi biti imenovana. Tudi Monika Žvikart, predstavnica za stike z javnostmi, nam je potrdila, da je videti veliko žalostnih obrazov. "Vsi smo upali do zadnjega, kaj bo zdaj, nihče ne ve," prizna Žvikartova.

Stavka bo
Kot nam je povedal Vlado Zorman, podjetniški sindikalist, bodo zaposleni v ponedeljek izvedli napovedano stavko. "Če nič drugega, bomo zaposlene informirali o vseh postopkih, ki bodo sledili, z upravo pa se bomo skušali dogovoriti, da bi lahko tisti, ki še niso izkoristili prostih ur in letnega dopusta, lahko izkoristili vsaj to," še pove Zorman.

Po torkovi triurni spontani ustavitvi dela je del proizvodnih delavk v družbi Prevent avtomobilski deli danes zjutraj vnovič ustavil delo in zahteval izplačilo plač za mesec junij.

 

Sprožil se bo domino efekt
Lojze Raško
, sekretar območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov za Koroško, je dejal, da so zaradi stečaja Preventa zelo žalostni, saj to pomeni 1.300 delovnih mest manj za Koroško. Prepričan je, da bo stečaj imel domino efekt in da bodo šle zaradi tega v stečaj "tudi druge družbe po vsem svetu".

"Kljub temu pa sem optimist in upam, da bo odgovornim in lastnikom uspelo obdržati v Slovenj Gradcu vsaj zdravo jedro podjetja, kar bi pomenilo, da bi delo dobilo nazaj vsaj 400 ljudi," je še dejal Raško.

Delavce je uprava z odločitvijo o stečaju že seznanila.

Še zjutraj upali na plače
"Težko bi karkoli komentiral, informacije o tem bomo dobili med 10. in 12. uro," je na vprašanje o tem, ali bodo danes dobili plače, še danes zjutraj odvrnil Zorman.

Zaposleni namreč nimajo poravnanih prispevkov za dva meseca, zaradi česar je davčna uprava blokirala račun podjetja, vodstvo Prevent Globala pa je državo zaprosilo za eno- do dveletni zamik plačila šestmesečnih prispevkov za zaposlene. To bi med drugim pripomoglo tudi k izplačilu neto plač za junij.
  

Občina pripravljena
Mestna občina Slovenj Gradec (MOSG) se je medtem že pripravila na najslabši možen scenarij, torej stečaj.

"Povečali bomo proračunski sklad za denarno pomoč ob izgubi dela, prav tako postavko za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja nezaposlenim osebam, v sodelovanju s Podjetniškim centrom Slovenj Gradec pa bo stekla tudi pomoč pri samozaposlovanju, svetovanju in pridobivanju dodatne izobrazbe za tiste, ki bi se ob morebitni izgubi službe odločili za takšen način reševanja izpada prihodkov," sporočajo z MOSG.

Vse aktivnosti bodo usklajevali z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve ter centrom za socialno delo Slovenj Gradec. Župan MOSG Matjaž Zanoškar pa je osebno v stikih z vodstvom podjetja, zaposlenimi ter predstavniki tako ministrstva za gospodarstvo kot tudi ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Na Rdeči križ in Karitas po pakete
Sindikat Preventa pa se je že povezal tudi s humanitarnima organizacijama Rdečim križem in Karitasom, ki bosta tistim zaposlenim, ki niso prejeli plač za junij, razdelili vsaka po 400 prehrambenih paketov.

Vsak pa bo lahko prejel samo en paket, bodisi od RK ali Karitasa, sezname 800 upravičencev bosta imeli obe organizaciji in jih bosta tudi preverjali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.