Slovenija
23 ogledov

Odločila bo dobra volja

“Ko smo šli v projekt, je bila finančna konstrukcija končana,” je poudaril župan Žurnal24 main
Stadion Stožice. Če ne bo kredita in državnega denarja, bi župan podizvajalce poplačal kar z bančno garancijo.

“Pričakujem, da se bodo zmenili, in če bo dobra volja, bodo tudi pravno osnovo našli,” je svoja pričakovanja o tem, da dobi iz državnega proračuna 20 milijonov za Športni park Stožice, strnil župan Zoran Janković.

Od predsednika vlade Boruta Pahorja v petek popoldne po sestanku v Stožicah menda o tem ni dobil nobenih zagotovil. Kot je že znano, je minister za finance Franc Križanič predlog ministra za šolstvo in šport za sofinanciranje gradnje stadiona iz proračunske rezerve zavrnil, ker zanj ni pravne podlage.

Dolg: 50 milijonov evrov
Kot je povedal Janković, je Grep že januarja dobil ponudbo konzorcija bank z Novo Ljubljansko banko na čelu za najetje 150 milijonov evrov kredita. Ponudbo so menda tudi sprejeli, zakaj je še niso podpisali in dobili denarja, pa župan ni želel izdati. Župan je povedal, da je Grep do konca aprila podizvajalcem za izvedena dela že plačal 54 milijonov evrov, še približno enkrat toliko pa jim dolgujejo. “Mestna občina je popolnoma varna, gre samo za občutek odgovornosti do izvajalcev,” je dodal župan. Mesto vseeno ne namerava najeti kredita za poplačilo, bi pa to lahko naredilo 1. julija z unovčitvijo 25-milijonske bančne garancije. Garancijo lahko unovčijo, če športni park ne bi bil končan v roku.

Nacionalnega pomena
Župan meni, da bi bila državna pomoč za gradnjo športnega parka normalna, saj je projekt po njegovem mnenju nacionalnega pomena – brez njega Slovenija ne more kandidirati za organizacijo večjih športnih dogodkov.

“Stadion je narejen, ne glede na to, kaj se zgodi,” je še dodal župan. Dvorani manjka do dokončanja še nekoliko več kot stadionu, izolirati in nasuti pa morajo še streho trgovskega središča, da bodo lahko nad njim uredili park.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.