Slovenija
21 ogledov

"Odločili za nesebično pomoč Grčiji"

null Žurnal24 main
Premier Borut Pahor je v odgovoru na poslansko vprašanje zatrdil, da se je Slovenija odločila za solidarnost Grčiji.

Med današnjimi poslanskimi vprašanji, ki so se v večini nanašala na arbitražni sporazum, je predsednika vlade Boruta Pahorja prvak stranke SNS Zmago Jelinčič vprašal, kdo bo nadzoroval denar, ki ga bomo dali Grčiji, in na kakšen način si bo slovenska vlada zagotovila vrnitev denarja.

110 milijard evrov posojila v treh letih
Države v območju evra bodo Grčiji prispevale skupno 80 milijard evrov, Mednarodni denarni sklad (IMF) pa 30 milijard. Slovenija bo pri reševanju Grčije prispevala 0,4848-odstotni delež oziroma 387 milijonov evrov.

Odgovor premierja je bil, da je Evropska unija morala sprejeti odločitev, da ne ravna sebično, da Grčiji da posojilo in ne tvega, da bi se bančni sistem sesul in povzročil efekt domin in zaton valute evro. Prav tako je ravnala Slovenija, je povedal Pahor in dodal, da smo se odločili za solidarnost.

Članstvo v območju evra je Sloveniji v času krize koristilo in ji zmanjšalo gospodarske in socialne težave, morebiten razpad evrskega območja pa bi Sloveniji škodoval, pravi Pahor in dodaja, da je za Slovenijo pomembna samo stabilna evropska valuta.

Slovenija naj bi prvo leto za pomoč Grčiji prispevala 145 milijonov evrov, v treh letih pa do 387 milijonov evrov.

Slovenija po Pahorjevih besedah sodi med države, ki niso v krizi, kot je Grčija, niti na robu krize ter ne v položaju kot tri druge države, ki niso v območju evra, pa jim EU že pomaga.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.