Slovenija
100715 ogledov

Odločitev je padla: Takšen dodatek bodo dobili upokojenci

upokojenci
1/4
Saša Despot
Finančni minister Klemen Boštjančič je predstavil grob osnutek proračunov za leti 2023 in 2024.

"Kljub zahtevnim okoliščinam moramo zagotoviti blaginjo državljanom in sprejeti ukrepe za okrevanje gospodarstva. Ekonomske in proračunske politike se bodo v prihodnjih dveh letih prepletale z ukrepi za blažitev draginje in izvajanje strukturnih ukrepov za povečanje odpornosti gospodarstva, ki bodo podprti z investicijami," poudarja Boštjančič.

Finančni minister še dodaja, da sta proračuna za prihodnje dve leti usmerjena v zdravstvo, zelene politike in trajnostni razvoj. Projekti s teh področij bodo podprti z evropskimi sredstvi za izboljšanje pripravljenosti za izzive zelenega in digitalnega prehoda. Vlada je začrtala pravila za namensko porabo sredstev, ki jih ne bo mogoče porabiti za nič drugega kot za ukrepe, ki jih bo sprejel DZ z interventnimi zakoni.

Klemen Boštjančič | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra Saša Despot

Ker je zaradi odločitve Evropske komisije možen začasni odstop od fiskalnih pravil, zgornjo mejo porabe sektorja država za leto 2023 vlada dviguje na 30,1 milijarde evrov, za leto 2024 pa na 29,6 mrd evrov. Pri državnem proračunu za leto 2023 načrtujejo 13,4 milijarde evrov prihodkov in 16,7 milijarde odhodkov. Luknja v proračunu bi bila torej 3,3 milijarde evrov oziroma 5,3 odstotka.

Primanjkljaj leta 2024 naj bi bil veliko manjši, 1,7 milijarde evrov oziroma 2,6 odstotka BDP, je pa to pogojeno – tako vlada – z nadaljnjim razvojem energetske in draginjske krize.

Letni dodatek za upokojence za leto 2023 je določen v različnih višinah. Za tiste, ki prejemajo do 600 evrov, bo zanašal 455 evrov, za tiste, ki prejemajo nad 1.120 evrov pa 145 evrov. Za tiste vmes se dodatek izračuna in izplača po posebni formuli.

Denar | Avtor: Profimedias Profimedias

"Primanjkljaj, ki z vidika ministra za finance ni nekaj, kar bi si želel, je posledica ocene, da bo morala vlada tudi v letu 2023 zelo veliko sredstev nameniti za blažitev krize, to pomeni blaženje cen energentov, hrane in nekatere druge ukrepe. To je razlog, da je primanjkljaj visok. Trenutno so časi izjemne negotovosti, nemogoče je vedeti, koliko časa bodo trajali. Mi smo naredili neko oceno in teh osnovah pripravili proračun," je proračuna za prihodnje dve leti komentiral finančni minister,

Klemen Boštjančič | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra Saša Despot

Komentarjev 24
  • bobubob 18:56 04.oktober 2022.

    Pokojnina je za to socfevdalno srenjo že desetletja - socialni korektiv. Na račun 'brezkapičnih' oz. neomejenih vplačil aktivne populacije oblastni voluharji prerazdeljujejo tuj denar, namesto da bi socialo 'furali' drugi skladi oz. proračun....in to tako levi(kar je od njih seveda ...prikaži veča pričakovano, saj jim je ropanje tujega premoženja osnova njihove biti) kot tudi t.i. desni (zato pa so takoimenovani desni oz. ponarejeni desničarji). Prave poštene desnice pa Slovenija sploh ne pozna.

  • 72daa92f1e24979bba2e7f736aaefb3ecd1c8287 19:34 29.september 2022.

    Na Z nič novega. Pa čeprav se civilizacijski nivo države meri po njenem odnosu do starih ljudi. Ali se vam res 1.200 EUR pokojnine zdi tako gromozanski prihodek, da nam je treba ne glede na življenjske stroške dati miloščino namesto ...prikaži več dodatka ? Razen upokojencev dobi v tej državi še kdo 145 EUR regresa ? Malo morgen. In kaj je z zakonsko določeno izredno uskaditvijo pokojnin? Od junija se uspešno delate norca iz nas. Staruhi vam pač nismo nevarni. Etika, morala? Ne, Svoboda.

  • jakec42 14:46 29.september 2022.

    Javna uprava si dviguje plače in regres,upokojenci pa bomo počasi pocrkali-hvala za tako svobodo!!!!!