Slovenija
32158 ogledov

Odločitev o nošenju mask je padla: To je sklenila vlada!

maske trgovka Prešernov trg
1/3
Epa
Obveznost nošenja zaščitnih mask v večini zaprtih javnih prostorih bo odpravljena, je vlada odločila na dopisni seji. Maske bodo še vedno obvezne v zdravstvu in nastanitvah socialnega varstva. Odločitev bo predvidoma še danes objavljena v uradnem listu, veljati bo začela v četrtek. Nošnja mask bo v zaprtih prostorih tako po novem zgolj priporočena.

Predlog je podala strokovna skupina za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar, v kateri so odpravo obveznega nošenja zaščitnih mask v zaprtih prostorih predvideli, ko bi se na intenzivnih oddelkih sedem zaporednih dni zaradi covida-19 zdravilo manj kot 35 bolnikov. Glede na podatke ministrstva za zdravje je ta kriterij izpolnjen več dni.

Vlada je z namenom preprečevanja širjenja epidemije covid-19 obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih prvič uvedla 30. marca 2020. Sprva je bilo dopuščeno namesto mask (tudi tistih iz blaga) nositi še druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, pozneje pa je bila predpisana obvezna nošnja kirurških mask ali mask tipa FFF2.

S 1. junijem 2020 je vlada obveznost nošenja zaščitnih mask v večini notranjih prostorih spremenila v priporočilo, 29. junija pa nošenje mask zopet določila kot obveznost.

Vlada je nato 17. septembra odločila, da bo od 19. septembra nošenje mask obvezno tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi. Obvezno nošenje mask so določili tudi za učence od 7. razreda, ki naj bi maske nosili med poukom, prav tako vzgojitelji v vrtcih in vsi učitelji. Dan pred uveljavitvijo ukrepa je vlada zaradi velikega odpora učiteljev in staršev vzgojitelje in učitelje do vključno 6. razreda vključila med izjeme od obveznega nošenja mask.

Zelo odmevna je bila 19. oktobra 2020 uvedena obvezna nošenja zaščitnih mask na prostem. Takratna državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je naknadno pojasnila, da nošnja mask ne bo potrebna ob individualnih športih na prostem.

Med valovi epidemije covida-19 je vlada nato še večkrat spreminjala pravila glede obveznega nošenja zaščitnih mask, a je obveznost nošenja mask vsaj v zaprtih javnih prostorih veljala večji del epidemije.

Ob nekaterih drugih ukrepih so bile maske kot vladni epidemični ukrep pri delu javnosti sprejete kot nedopusten poseg v njihove osebne pravice. Še posebej so nekateri nasprotovali obveznosti nošenja zaščitnih mask za učence in dijake.

Infektologinja Bojana Beović in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek sta danes zaščitne maske izpostavila kot enega ključnih ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije covida-19. Kot sta dejala v ločenih izjavah za medije, bi bila slika v preteklih valovih epidemije brez mask veliko slabša.

Komentarjev 14
 • LetherHossen 08:47 14.april 2022.

  Če na volitvah zmagajo, bo potem potrebno nositi nazaj maske in še butt plug po vrhu ...

 • becar 08:28 14.april 2022.

  Še zadnji predvolilni bonbonček (oves) za ovce :)

 • Avatar lopov
  lopov 08:09 14.april 2022.

  ne nosim nit maake nit olagumija živim na polno.. 🤣🤣🤣🤣🤣