Slovenija
18 ogledov

"Odločitev o strokovnih vsebinah"

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Sova zavrača očitke: ne gre za zapiranje arhivov, ampak strokovno ravnanje in zaščito človekovih pravic.

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (SOVA) zavrača "netočne in zavajajoče trditve" glede sprememb, ki jih prinaša nov zakon o arhivih. Navedba, da novela zapira arhive, po navedbah Sove ne drži zato, ker se spremembe nanašajo le na manjši del arhivskega gradiva Službe državne varnosti (SDV) pred slovensko osamosvojitvijo, ki je nastalo v povezavi s tujino.

"Trenutna zakonodaja ne omogoča strokovnega ravnanja s tem gradivom, zato se z novelo tudi predlaga ustanovitev mešane komisije, ki bo to gradivo v roku enega leta pregledala in odločila, kateri deli gradiva morajo biti še nekaj časa zaščiteni, da ne bi nastale škodljive posledice," so zapisali v sporočilu za javnost.

Po navedbah Sove tudi ne drži trditev, da novela ščiti izbrance. "Razlogi za predlagane spremembe so namreč zaščita slovenskih interesov in zaščita pravic posameznikov, ki so v preteklosti delovali za slovenske interese."

Varnost posameznikov, ki so opravljali obveščevalno dejavnost v tujini bi bila po navedbah Sove v primeru razkritja podatkov o njih in njihovem delovanju ogrožena. "Sova že ves čas opozarja, da neomejena dostopnost arhivskih gradiv SDV pomeni, da bi lahko prišlo do kratenja človekovih pravic osebam, katerih podatki so vsebovani v tem gradivu," so zapisali.

Omenjeno gradivo po navedbah Sove vsebuje tudi občutljive podatke, ki bi lahko v primeru, da bi bili prosto dostopni, huje škodovali varnostnim, gospodarskim in zunanjepolitičnim interesom države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.