Slovenija
11 ogledov

Odločitve o pritožbi še ne bo

Stajerska20.11.08...Maribor..Franc Kangler...zupan...Foto: Nino Verdnik Žurnal24 main
Ustavno sodišče danes nadaljuje obravnavo pritožbe Franca Kanglerja na nepotrditev njegovega mandata državnega svetnika, ki jo je Kangler vložil decembra. Na ustavnem sodišču so danes pojasnili, da odločitve v tej zadevi danes ne bo.

Franc Kangler poskuša s pritožbo na ustavnem sodišču uveljaviti pravico do svetniškega mandata, ki so mu jo na ustanovni seji 12. decembra na tajnem glasovanju odrekli državni svetniki.

Po mnenju pravnih strokovnjakov so sicer razlog za zavrnitev svetniškega mandata lahko le nepravilnosti v postopku izvolitve, kar pred potrjevanjem mandatov v državnem svetu preverita državna volilna komisija in mandatno-imunitetna komisija. Tam nepravilnosti niso ugotovili, tako da formalnega razloga za nepotrditev mandata ni bilo. Mandatno-imunitetna komisija DS je sicer Kanglerjev mandat ocenila kot moralno in etično sporen.

Izvolitvi Kanglerja za državnega svetnika so nasprotovali številni protestniki v Mariboru, pozivali pa so ga tudi k odstopu z županskega mesta, kar je storil 31. decembra.

Kangler je konec leta ob odstopu z županske funkcije izrazil prepričanje, da bo ustavno sodišče razsodilo njemu v prid.

Že januarja je ustavno sodišče na Kanglerjevo pobudo iz odločanja v tej zadevi izločilo predsednika ustavnega sodišča Ernesta Petriča, podrobnosti pa na sodišču niso pojasnili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.