Slovenija
10 ogledov

Odločitve o ustavnosti arbitraže še ni

(Foto: Nace Novak) Žurnal24 main
Ustavno sodišče je obravnavalo skladnost arbitražnega sporazuma o meji med Slovenijo in Hrvaško s slovensko ustavo, a odločitve še ni sprejelo.

Ustavno sodišče je obravnavalo vprašanje, ali je arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško skladen z ustavo, za kar ga je zaprosila vlada. Odločitve sodišče še ni podalo. Znana naj bi bila najkasneje do konca meseca.

Premier Borut Pahor po seji vlade dela sodišča ni želel komentirati. Vprašanja ne bo komentiral, dokler ne bo izreka, je dejal.

V presojanju je točka 3a, ki arbitražnemu sodišču nalaga določitev meje na kopnem in morju na zavezujoč način in kot dokončno rešitev spora. Sodniki bodo odločali, ali je ta točka skladna s 4. členom slovenske ustave, ki določa, da je Slovenija ozemeljsko enotna in nedeljiva država. Vlada ustavno sodišče sprašuje tudi, ali je točka 3a v skladu z določbo temeljne ustavne listine, da so mednarodno priznane državne meje tudi meje nekdanjih republik SFRJ.

Državni zbor naj bi glede ratifikacije sporazuma odločal še pred poletjem. Hrvaška pa je to storila že novembra lani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.