Slovenija
19 ogledov

Odločno zavrnili argumente koalicije Za otroke gre

Protest Saša Despot
SMC, DeSUS, SD, ZaAB in ZL odlično zavračajo argumente zagovornikov referenduma proti noveli zakona o zakonski zvezi.

Po besedah Mateja T. Vatovca (ZL):"Kakšnega konkretnega, ustavnega ali pravnega argumenta za to, da bi se novela ne uveljavila, ni."  V strankah zato pričakujejo, da bo ustavno sodišče zelo hitro in jasno povedalo, da o odpravi diskriminacije istospolnih parov ni mogoče odločati na referendumu.

Omenjeni odgovor strank ustavnemu sodišču bo jutri obravnaval odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide ter ga po pričakovanjih sprejel. DZ mora sicer odgovor ustavnemu sodišču posredovati do ponedeljka.

Erika Dekleva (SMC) je dejala, da želijo v stranki s podporo novele sporočiti: "Da je Slovenija v letu 2015 zrela, moderna in odprta družba ter da v taki družbi ni prostora za dvojna merila."

"Neverjetno je, da smo v letu 2015 in še vedno govorimo o osnovnih človekovih pravicah. Družba se namreč spreminja, z njo politika, upamo pa, da bo tem trendom sledilo tudi sodstvo," je razloge za podporo noveli pojasnil Matjaž Nemec (SD). 

Jani Möderndorfer (ZaAB)  je opozoril na domnevni sovražni govor ob razpravah o noveli: "V državi končno določimo, kje je meja med svobodo govora in sovražnim govorom."

Koalicija Za otroke gre: odprta vrata za posvojitve otrok istospolnih parov

Novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih so predlagali v Združeni levici z namenom, da bi odpravili diskriminacijo istospolnih parov. Diskriminacija na podlagi osebnih okoliščin, kar spolna usmerjenost je, po slovenski ustavi ni dopustna, opozarjajo. 

Koalicija Za otroke gre po drugi strani meni, da bo novela odprla vrata za posvojitve otrok v homoseksualnih skupnostih, čemur nasprotujejo. Pobudo za začetek zbiranja podpisov so napovedovali že pred sprejetjem novele, po njenem sprejetju v DZ pa jo tudi vložili. Stranke, podpornice novele so zahtevale sklic izredne  DZ, ki je ugotovil nedopustnost referenduma o tej temi.V koaliciji Za Otroke so se za tem obrnili na ustavno sodišče. 

 O zahtevi koalicije Za otroke na ustavno sodišče si preberite tukaj.

 

Komentarjev 3
  • markus 22:40 15.maj 2015.

    SDS, RKC, Primc in društvo imajo tukaj svojih "pet minut slave", da predstavijo narodu, kako so "popularni", v resnici pa gre tukaj za večino nižje izobraženih ljudi, ki dejansko nimajo pojma, za kaj v tem zakonu sploh gre. Lahko je ...prikaži več lagati ljudem in jim predstavljati ta zakon kot nekaj čisto tretjega, sploh pa takih, ki še osnovne šole nimajo končane, kaj šele, da bi se kdaj kaj dodatno izobraževali, prebrali kakšno knjigo, da o branju zakonov in razumevanju le-teh niti ne govorim.

  • Ferluci 21:11 14.maj 2015.

    Primcu?

  • umetnik123 20:35 14.maj 2015.

    Primcu in falangi okoli njega gre za lastno promocijo, ki jo ob podpori RKC in SDS-ovih ovc spretno izkoriščajo.