Slovenija
11 ogledov

Odlogom je odklenkalo

Ustavni sodniki Anže Petkovšek
Ustavno sodišče je odločilo, da so odpisi in odlogi protiustavni.

Odpisi, odlogi in obročna odplačila pokojninskih prispevkov so protiustavni, je včeraj odločilo ustavno sodišče (US). Po mnenju sodnikov ima država za delovanje gospodarstva ter ohranjanje in spodbujanje zaposlovanja na voljo številne druge ukrepe, kot pa da delodajalcem, ki so v težavah, gleda skozi prste pri prispevkih. “To sredstvo ni ustavnopravno dopustno, saj vse tveganje in škodljive posledice nosi le delavec,” so bili jasni ustavni sodniki.

Davčna uprava Republike Slovenije (Durs) je od junija odobrila 114 odlogov prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (v skupnem znesku slabih 761 tisoč evrov) ter 196 vlog za obročno odplačilo (vrednih nekaj manj kot 1,3 milijona evrov).

Kot je za Žurnal24 pojasnil generalni sekretar US Erik Kerševan, odločitev US na že odobrene vloge ne bo vplivala. Vendar Durs ne bo smel odobriti nobenega novega odloga, odpisa ali obročnega odplačevanja prispevkov, niti podjetjem, ki so vlogo že oddala, pa o njej Durs še ni odločil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.