Slovenija
40 ogledov

Odmevala tragedija na Zaloški

Svečke v spomin na preminulo deklico pred stolpnico v Štepanjskem naselju (Foto: Žurnal24 main
Družinska tragedija na Zaloški, mešani odzivi po odhodu predsednika Türka na operacijo v tujino, poslanske šale o korupciji in figa v žepu pri imenovanju ustavnega sodnika.

Na Zaloški cesti v Ljubljani se je zgodila tragedija, ki je v medijih odmevala še cel teden. 42-letnik iz Vinice, v preteklosti  že obsojen zaradi družinskega nasilja, se je v stanovanju varuške otroka zapletel v spor z bivšo partnerico.

Po prihodu policije je začel groziti, da bo iz stanovanja v devetem nadstropju skozi okno vrgel petletnega otroka, kar je tudi storil in za njim skočil še sam.

Zdelo se je, da ima zgodba delno srečen konec, saj je kazalo, da bo deklica padec preživela, a je po dobrih dveh dneh v ljubljanskem kliničnem centru vendarle podlegla poškodbam.

S primerom se sedaj ukvarja inšpekcija ministrstva za delo, ki je uvedla izredni nadzor nad pristojnim centrom za socialno delo. Pretresla bo postopke, ki jih je CSD Moste-Polje izvajal v primeru očeta, ki je bil na pogojnem odpustu.

Türka operirali v Avstriji
Iz urada predsednika države je v četrtek prišla vest, da so predsednika Danila Türka zaradi rakavega obolenja na prostati operirali v avstrijskem Innsbrucku ter da predsednik uspešno okreva.

Za poseg v tujini se je po navedbah urada odločil na podlagi priporočil slovenskih zdravnikov, ključen razlog pa so bile izkušnje, saj so tam opravili več tovrstnih posegov.

V Društvu onkoloških bolnikov menijo, da je njegova odločitev lahko "slab zgled za bolnike". Kirurg Erik Brecelj njegovo odločitev razume le, če je na ta način želel ohraniti zasebnost: "Če pa se je za to odločil iz medicinskih razlogov, gre za nezaupanje domači stroki."

Poslanska šala s korupcijo
Poslanec SD je najprej dejal, da je dobil ponudbo nekega študentskega servisa v višini 20 tisoč evrov, če glasuje proti zakonu o malem delu, nato pa je začel pojasnjevati, da je bila ponudba dana zgolj v šali ter da je televizija, ki je prva objavila vest, "iz muhe naredila slona".

Drugače kot Juri in poslanci SD, ki so na račun Jurija zbijali šale, je zadevo resneje pod drobnogled vzela Komisija za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Goran Klemenčič, in poslanca poklicala na informativni razgovor. V odzivu je zapisala, da je "nesprejemljivo o ponujanju podkupnine govoriti kot o šalah".

Bohinc ne bo ustavni sodnik

Na tajnem glasovanju za novega ustavnega sodnika je za Rada Bohinca glasovalo le 43 poslancev, torej trije premalo, da bi bil izvoljen.

Takšnega izida Bohinc ni pričakoval, saj so mu številni napovedali podporo, v koaliciji pa so zatrjevali, da so bili o podpori Bohincu dogovorjeni. "Takšen izid glasovanja priča o tem, da pogovori znotraj koalicije niso iskreni," je ocenil Bojan Kontič iz SD.

Očitno je nekdo držal figo v žepu. Bohinc ni želel špekulirati, ali bi bili rezultati drugačni, če bi bilo glasovanje javno.

Dve hitrosti sodnih postopkov
V SDS so prepričani, da informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar šikanira njihovega predsednika Janeza Janšo in uporablja dvojna merila, ter da se sodni postopki, v katere je vpleten Janša, vrtijo bistveno hitreje kot preostali.

Pirčeva obtožbe o šikaniranju in politični motiviranosti razume kot še en poskus političnega pritiska. "Javni funkcionarji so pod drobnogledom javnosti upravičeno in z razlogom," poudarja, saj naj bi bili za zgled. "Kadar niso, je javnost upravičena izvedeti tudi to."

Pooblaščenka ob tem poudarja, da lahko težave z vročanjem, s katerim je bila seznanjena javnost, podkrepijo tudi z dokazi, in dodaja, da so Janši res poslali nekaj dokumentov, ki pa "nikakor ne presegajo arhivskih količin, ki jih ta meri v kilogramih".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.