Slovenija
17 ogledov

Odnesle bi ga žrtve vojne

Igor Šoltes pravi, da bi bilo treba pri ocenjevanju morebitnega občinskega vstop Žurnal24 main
Franc Križanič. Računsko sodišče naj bi po Karlu Erjavcu iz vlade odkantalo še finančnega ministra. Prevzema Gaspari? Vsi zaviti v molk. Gaspari in Križanič nista dvigovala telefona.

Računsko sodišče. Trenutno je v središču pozornosti, saj naj bi njegov predsednik Igor Šoltes premierju Borutu Pahorju predlagal že drugo ministrsko menjavo – Franca Križaniča. Informacije do zdaj niso ne potrdili ne zanikali.

Premier bi moral sprožiti ustavno presojo zakona o računskem sodišču v delu, kjer ima možnost predlagati razrešitev. Menjava ministrov je stvar predsednika vlade, ne računskega sodišča.
Karl Erjavec, minister, ki je padel zaradi RčS

Pahor se je zavil v molk. Menda čaka, kaj bo v papirjih, čeprav je v koaliciji slišati, da je za Šoltesovo potezo Pahor vedel že pred ponedeljkovo razvojno klavzuro.

V parlamentu bi padel
Koalicijske stranke že preštevajo glasove, če bi Pahor predlog za Križaničevo razrešitev poslal v parlament. Iz Zaresa je slišati, da ga ne bi podprli. DeSUS meni, da računsko sodišče (RčS) presega svoja pooblastila. V LDS so razočarani predvsem, ker naj bi se pred klavzuro s Križaničem uskladili za nekatere ukrepe. SD pa molčijo, saj bi v tem primeru morali odločati med svojim premierjem in svojim ministrom. Se pa ugiba, da bi ob Križaničevem padcu finančno ministrstvo združili z resorjem za razvoj, ki ga vodi Mitja Gaspari. Ali bi Gaspari na takšno združitev sploh pristal, nismo mogli preveriti, saj včeraj ne Križanič ne Gaspari nista dvigovala telefona.

Informacijo sem slišal na Svetu na Kanalu A, ki mu ne verjamem. Računsko sodišče ima pravico predlagati razrešitev ministra. Gre pa za problem, ki je star že več let.
Drago Isajlović, bivši svetovalec Križaniča

Česa je kriv
Križaniča bi lahko odnesel zakon o skladu za poplačilo odškodnin žrtvam vojnega nasilja. RčS je namreč v primeru prenosa državnega deleža v Splošni plovbi na Slovensko odškodninsko družbo (Sod) leta 2006 ugotovilo, da država svojega premoženja ne bi smela prenesti na Sod v last, temveč le v upravljanje. V bistvu je RčS od Križaniča zahtevalo, da pripravi zakonsko podlago, po kateri bi lastnik premoženja, s katerim bi Sod poplačal odškodnine, znova postala država.

Namestnik predsednika RčS Tomaž Vesel ni ne potrdil ne zanikal, da bodo na današnji tiskovni konferenci govorili o Križaniču. Povedal je le, da se “tiskovne konference ne sklicujejo brez razloga”.

Križanič se je temu uprl, je pa izpolnil druge zahteve RčS iz revizije posla s Splošno plovbo. Po naših informacijah je Križaniča pri tem “uporu” ob obravnavi revizijskega poročila podprla tudi večina ministrov v vladi, zato je vprašanje, ali bo Šoltesu uspelo s svojo morebitno zahtevo po razrešitvi prvega finančnika.

Rešil po svoje
Križanič je sicer pripravil drugačen predlog sprememb zakona o žrtvah vojnega nasilja. Po tem bi premoženje ostalo Sodu, za manjkajoča sredstva za izplačilo odškodnin pa bi jamčilo finančno ministrstvo.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.