Slovenija
190 ogledov

Odnesli 120 let star porton

Porton palače Panatoiopolo je ostal brez kovane železne ograje, ki so jo neznanc Žurnal24 main
Palača Panatoiopolo. Neznanci razžagali ograjo, železo odnesli na odpad.
Takšen porton bi danes stal nekje od tri tisoč do pet tisoč evrov, ampak tu gre za neko večjo zgodovinsko vrednost.
Dimitrij Vivoda

"To je žalostno. Več kot 120 let star porton iz kovanega železa so razžagali in ga odnesli na odpad. Za železo pa so dobili borih od 20 do 30 evrov," nam je povedal podjetnik Dimitrij Vivoda, lastnik palače Panatoiopolo v Bertokih, ki je spomeniško zavarovana.

Porton (vhodna ograja) in zemljišče ob palači Panatoiopolo sta sicer v lastništvu Mestne občine Koper (MOK), o kraji pa jih je obvestil Vivoda. Na Policijski upravi Koper so o dogodku obveščeni in zbirajo obvestila, storilec pa za zdaj ni znan.

Družina Gravisi
Palača Panatoiopolo
. Leta 1825 naj bi jo zgradila koprska družina Gravisi in jo uporabljala kot poletno rezidenco. Vivoda je 550 kvadratov velik objekt kupil za 277.324 evrov. Prodaji so občani nasprotovali, saj so sami uredili vrt, na katerem so poleti prirejali kulturno-družabne dogodke.

Manjši hotel
Vivoda naj bi v palači, ki jo je na dražbi nepremičnin MOK kupila avgusta, uredil manjši hotel in za to namenil okoli pol milijona evrov sredstev.

Kot je pojasnil, trenutno še čaka na vsa potrebna dovoljenja za obnovo. Želel pa naj bi si tudi odkupiti zemljišče ob palači, kjer bi rad uredil druge dejavnosti.

"Za prireditve bi krajanom vrt vsekakor dovolil uporabiti, saj bi tako tudi gostje hotela imeli dodatno ponudbo," je 
dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.