Slovenija
2106 ogledov

Odnesli so ga sporni tviti, SDS ga je ponovno postavil za direktorja

Janez Lavre Anže Petkovšek
Vlada pred glasovanjem o Lavretovi potrditvi v svet bolnišnice imenovala svojega člana

Svet Splošne bolnišnice Slovenj Gradec je na tajnem glasovanju izmed dveh kandidatov za direktorja bolnišnice danes imenoval nekdanjega direktorja Janeza Lavreta. Soglasje k imenovanju mora podati še vlada. Lavretov protikandidat je bil zdravnik Bojan Vujkovac, ki v bolnišnici vodi Center za zdravljenje Fabryjeve bolezni.

Janez Lavre je slovenjegraško bolnišnico vodil 12 let, potem pa zaradi prostaških in spornih objav, ki jih je objavil na družbenem omrežju Twitter, lani spomladi odstopil. Lavre je svoj profil na Twitterju sicer izbrisal in se za svojo komunikacijo opravičil. 


Nekaj tvitov Janeza Lavreta: "Morda boš kmalu pozitiven, pa da vidimo kk boš cvilil ..." "Super, ti ne greš na ventilator" "Se bo pa naročnina ukinila pa da vidimo golazen" "Drkal je al pa cuznil" "Janez Stanovnik je umrl. Končno!" "Če bi natašo polizal bi še po sardonih dišal tale Marjan Šarec." 

SDS pripravil teren za Lavretovo vrnitev

Pred sejo sveta zavoda je strokovni svet bolnišnice opozoril, da menjava vodstva v času epidemije covida-19 lahko ogrozi delovanje zavoda ter da v tem času zaposleni potrebujejo predvsem stabilnost in mir za delo. Prav tako je strokovni svet izrazil nasprotovanje političnemu kadrovanju, pri čemer je spomnil, da je vlada pred dnevi zamenjala enega od članov sveta zavoda.

Vlada je namreč nedavno razrešila članico sveta zavoda Danico Repas, ki prihaja iz vrst DeSUS, in za preostanek mandata imenovala Štefana Šumaha iz vrst SDS.

Slovenjgraško bolnišnico je od aprila lani kot v. d. direktorice vodila Alenka Jezernik Skudnik, ki se je za mesto direktorice potegovala na prejšnjem razpisu, a ni dobila potrebne večine glasov. Prav tako jih na glasovanju ob prejšnjem razpisu ni dobil Lavre, ki se je tudi takrat potegoval za mesto direktorja.

Odstopila strokovna direktorica

Po razglasitvi rezultatov glasovanja je pred člane sveta zavoda stopila strokovna direktorica bolnišnice Jana Makuc in ponovila, kar je ob navzočnosti strokovnega sveta napovedala že v ponedeljek na novinarski konferenci - da bo ob Lavretovi dokončni potrditvi na vladi odstopila z mesta strokovne direktorice.

"Ne bojim se toliko korone, kot se bojim takega vpletanja politike v delo stroke"

Kot razlog je že v ponedeljek navedla izgubo zaupanja, danes pa je v izjavi po seji sveta izrazila razočaranje nad odločitvijo sveta zavoda. "Ne bojim se toliko korone, kot se bojim takega vpletanja politike v delo stroke in v take odločitve ter posledic vsega, kar bodo te odločitve prinesle," je dejala.

Na strokovnega direktorja so vezani tudi mandati vseh predstojnikov v bolnišnici, tako da z odstopom strokovne direktorice prenehajo tudi funkcije vseh predstojnikov. Lavre, ki je s tem seznanjen, na današnji predstavitvi kandidature za direktorja ekipe, s katero bo vodil osrednjo regijsko zdravstveno ustanovo, ni predstavil, je pa dejal, da če je ne bi imel, se na to delovno mesto ne bi prijavil. Poudaril je tudi, da je vedno pripravljen na pogovore.

Komentarjev 10
  • jan631 15:28 13.januar 2021.

    Lavre je član NSI in ne SDS.Če ,že nekaj pišete,vsaj preverite.Je pa res,da avtorica ,ki dobi 5€ za članek,ne bo vsega preverjala.

  • Ender3 12:18 13.januar 2021.

    Amoralnost, kompromitiranost je predpogoj, da imaš podporo vladne stranke. Če znaš uporabljati twitter, toliko bolje, v kadrovskem bazenu pa imajo itak gnojnico.

  • branko5 11:42 13.januar 2021.

    Briga JJ kakšno moralo ima ta človek. Važno, da je njihov. Ko bo pa polovico zaposlenih dalo odpoved, pa se bo čudil za kaj. Nekateri že odhajajo.