Slovenija
29 ogledov

Odneslo mizarsko delavnico, evakuirali šest družin

Plaz soteske Penk, občina Šoštanj
1/2
Občina Šoštanj
Na nekaterih območjih Slovenije še danes zjutraj odpravljajo posledice včerajšnjih neurij z močnimi nalivi. Najhuje je bilo v okolici Šoštanja, kjer so morali zaradi nevarnosti evakuirati šest družin.

Neurja z močnimi nalivi so med drugim včeraj pozno popoldne in zvečer zajela širšo okolico Kranja, nekatere dele Zasavja in Koroško. Kot napoveduje Agencija za okolje, se bodo tudi danes čez dan zaradi vpliva hladne fronte pojavljali močni nalivi.

"Kaj takšnega ne pomnimo"

Nenadno močno deževje je ogromno težav povzročilo v občini Šoštanj; najbolj prizadeto je bilo Skorno in Podhrastnik. V Skornem, na začetku soteske Penk, so zaradi plazu, ki se je utrgal okrog štirih popoldne, evakuirali šest družin, nam je povedal poveljnik Civilne zaščite Šoštanj Peter Radoja. "Večina je nameščena pri svojih sorodnikih, eni družini pa smo zatočišče uredili v hostlu v Velenju."

Radoja pravi, da se je danes ob sedmih zjutraj zopet sestal krizni štab, da oceni situacijo. "Včeraj nismo mogli realno oceniti stanja, saj je bila že tema, pa tudi neurje je bilo enostavno premočno. Opravili smo le intervencijski preboj ceste, da smo vzpostavili komunikacijo.

Po prvih ocenah sta najbolj ogroženi dve hiši, ki v krajšem času zagotovo ne bosta vseljivi. "Gmota, ki je zasula ti dve hiši, je enostavno prevelika. Za boljšo predstavo: nad hišama je strmo pobočje, na njem pa hudourniški potok. Ta je ob tem silnem nalivu, kakršnega ne pomnimo, najprej zajezil, nato pa nanosil hlodovino, skale, ogromne gmote zemlje. Vse to je dobesedno obsulo ti dve hiši. Zadnji steni teh dveh hiš sta poškodovani oziroma uničeni," je slikovit poveljnik šoštanjske civilne zaščite. V prvi vrsti morajo zdaj to gomoto ob hišah očistiti in oceniti stabilnost hiš. Po neurju je namreč na omenjenem pobočju situacija povsem drugačna; struga hudourniškega potoka je dobesedno spremenila tok in najbolj ogroža omenjeni dve hiši.

Včerajšnje neurje je dobesedno odneslo tudi novo mizarsko delavnico, uničilo vse nove stroje in še osebni avto za povrh. "Sreča v nesreči je, da so ljudje uspeli ubežati," pravi Peter Radoja. Včeraj je bilo na terenu 57 gasilcev, situacijo si je ogledal tudi župan.

Danes so gasilci do približno do 11. ure čakali na dovoljenje za začetek dela. "Na vrhu pobočja je ostalo še nekaj nakopičenega materiala in nismo bili sigurni, ali bi bilo naše delo varno, ali ne," nam je povedal Radoja. Dodal je, da imajo z geologom sestanek ob 13. uri, takrat bo tudi jasno, kakšna je odločitev glede dveh družin; ali bi bila njihova vrnitev v dve ogroženi hiši varna ali ne.

Precej težav tudi v Posavju in na Dolenjskem

Ponoči, nekaj pred tretjo je na Malem Trnu v občini Krško strela zanetila požar na gospodarskem poslopju. S pomočjo vaščanov so ga pogasili gasilci PGE Krško in PGD Veliki Trn.Ogenj je uničil manjši del ostrešja.

Nekaj pred sedmo je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše v Gornji vasi pri Šmarjeti, na lokalni cesti pri Grmu v občini Trebnje je podrto drevo oviralo promet, ravno tako se je drevo podrlo tudi na cesto Mačkovec - Karteljevo.

Nova opozorila

Arso je danes zjutraj izdal dve novi opozorili: "Danes in jutri se bodo predvsem v južni, osrednji in vzhodni Sloveniji pojavljale močne padavine. Količina dežja bo ponekod na teh območjih lahko presegla 100 l na kv. meter v 48 urah."

Na tem območju lahko danes čez dan hitro narastejo manjši vodotoki, proti večeru pa bodo na teh območjih močneje narasle tudi večje reke. Ob tem so možna razlivanja ob strugah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.