Slovenija
33 ogledov

"Odnos do nas je podcenjujoč"

Žurnal24 main
Reorganizacija nujne medicinske pomoči, predvidena za marec, se bo zamaknila. Odziva na protestno pismo iz Kamnika še nobenega.

Zaradi bojazni, da bi v Kamniku z reorganizacijo nujne medicinske pomoči (NMP) ukinili ambulanto nujne medicinske pomoči, so kamniški župan, župan občine Komenda in direktorica zdravstvenega doma ministrici za zdravje Milojki Celarc Kolar v začetku meseca poslali protestno pismo.             

"Z ministrstva nismo dobili še nobenega odgovora," pravi župan Kamnika Marjan Šarec, ki dodaja, da glede reorganizacije nujne medicinske pomoči še nimajo nobene uradne informacije.
"Uradnih informacij o tem, da naj bi ambulanto nujne pomoči v Kamniku ukinjali, nimamo, vendar smo se odzvali, ker imamo slabe izkušnje. Ukinili so nam davčni urad, geodetsko upravo, policisti dežurajo le popoldne ..." pravi Šarec.

"Do nas se obnašajo podcenjujoče"

"To, da nam nihče ničesar ne pojasni ali odgovori na naše pismo, je podcenjujoče," pravi župan Kamnika. Na ministrstvu so sicer napovedali, da se bodo, preden se odločijo za spremembe, sestali in pogovorili s predstavniki lokalnih skupnosti.

Kamniška enota nujne zdravstvene pomoči trenutno deluje 24 ur na dan in vključuje tudi zdravnika, ki pri pacientu, ki potrebuje nujno zdravstveno pomoč, opravi tudi CT ali rentgenski pregled. Kamniška urgentna služba letno oskrbi deset tisoč bolnikov, več kot tisoč intervencij na terenu in okoli 1400 reševalnih prevozov.

Ministrico so v pismu opozorili, da bi ukinitev nujne medicinske pomoči v Kamniku pomenila, da med Kamnikom in Celjem, na razdalji okoli 70 kilometrov,  ne bi imeli niti enega urgentnega centra, medtem ko bi bila, na razdalji deset do 15 kilometrov, kolikor je od Domžal do Ljubljane, kar dva.

Koliko časa bodo bolniki čakali?

"Tisti, ki pripravljajo pravilnik, so očitno velikost naše občine podcenjevali, prav tako je specifičen hribovit teren občine," dodaja župan. "Same Domžale imajo 33 tisoč prebivalcev, če bo pod tamkajšnjo nujno pomoč prišlo še naših 37 tisoč, se bodo čakalne dobe zagotovo bistveno povečale."

Do konca meseca v občini zbirajo tudi podpise za peticijo proti ukinitvi nujne medicinske pomoči. Kot pravi župan, so doslej zbrali okoli dva tisoč podpisov.

Spremembe v naslednji polovici leta

Spremembe ne bodo uveljavljene postopoma v naslednji polovici leta, pravijo na ministrstvu za zdravje, kjer pravilnik, zaradi številnih odprtih vprašanj, še usklajujejo. Podobno kot v Kamniku, so proti spremembi nujne medicinske pomoči so tudi v Ormožu, Krškem in Ajdovščini.

V kraju, kjer bi bila ukinjena ambulanta nujne medicinske pomoči bi ostalo reševalno vozilo in zdravstveni tehnik, v nekaterih primerih tudi zdravnik. "Pri postopku racionalizacije oziroma reorganizacije bomo upoštevali tudi posebnosti posameznih predelov glede na konfiguracijo terena, dostopnost oddaljenih področij ter cestnih povezav v regiji," obljubljajo na ministrstvu.

Preberite tudi komentar Urgence ne damo!

Komentarjev 1
  • the_master 08:54 11.februar 2015.

    Žurnal! Kakšna anketa je to?! Ali ste se za boljšo oskrbo pripravljeni peljati dlje?!!Če človek nujno rabi pomoč je vsaka pomoč, ki hitro pride, precej boljša kot tista, ki je prepozna - tudi če je boljša. Nesmisel od ankete! ...prikaži več Za težje in bolj komplicirane primere so pacienti iz Kamnika že sedaj napoteni v Ljubljano.Problem je v tem, da je kamniška občina zelo velika in ima veliko odročnih krajev, do katerih rešilec že sedaj rabi 20 min. Najbolje, da se ukine še GRS in naj se potem razvajene ritke ponoči in v megli kar same rešujejo iz Velike planine...