Slovenija
20 ogledov

Odpadke nesite v center

1/11
Žurnal24 main
Rogaška Slatina. Danes je vrata odprl prvi Center ponovne uporabe v Sloveniji. Če ne veste kam z odpadki, je to pravi naslov. Koristi pa je še precej več.

Na temelju socialnega podjetništva so v centru zaposlili tri ljudi, ostalim pa na usposabljanju ponudili možnost učenja veščin, ki jim bodo koristile pri iskanju službe.

Fotografije nekaterih že nastalih izdelkov in drugih stvari si lahko ogledate v galeriji.

Kot pravijo v Centru ponovne uporabe v Sloveniji, njihov projekt prinaša naslednje koristi:
- vračanje zavrženih, a še uporabnih izdelkov in opreme nazaj v uporabo
- usposabljanje brezposelnih oseb za pridobitev delovnih izkušenj in vrnitev na trg dela
- varčevanje z naravnimi viri in energijo
- zmanjševanje količin odloženih odpadkov

Kot nam je že pred časom dejala pobudnica projekta Marina Vovk, ima zdaj "vsak, ki želi ohranjati okolje in zmanjšati količino odpadkov, priložnost, da nekaj naredi. Za vse, kar še je v takem stanju, da ne sodi med odpadke, lahko nas pokličejo. Odlaganje in odstranjevanje odpadkov postaja vedno dražje. Tisto, kar vržemo na odlagališče, nikoli več ne bo uporabno. S tem bremenimo že prepolna odlagališča."

V center lahko prinesete še uporabne izdelke ali po simbolični ceni kupite prenovljene izdelke. Tako imenovana zelena cena nakupa prikazuje, koliko ste s tem nakupom prihranili na račun okolje (oz. koliko surovin, vode, energije, emisij bi bilo potrebnih za nov izdelek). Več si lahko preberete v prispevku "Zrak ne bo več tako samoumeven".

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.