Slovenija
4 ogledov

Odpadki čakajo na rešitelja

Sanacija in odvoz odpadkov bi po ocenah občine lahko stala več kot milijon evrov Žurnal24 main
Vir. Kdaj bo urejeno zasuto nekdanje odlagališče smeti na Viru, še ni znano.

Zaradi odpadkov pod plastjo zemlje ni škodljivih emisij v zrak ali vodo, so o zemljišču na levem bregu Kamniške Bistrice na Viru povedali na domžalski občini.

Tam so pred leti prebivalci odlagali komunalne odpadke, ki so jih nato zasuli. S študijo Geološkega zavoda Slovenije so na občini ugotovili, da je treba nekdanje odlagališče sanirati, saj je med drugim ponekod presežena koncentracija svinca. Na občini pravijo, da ta podtalnice sicer ne ogroža, saj ne gre za vodozbirno območje.

Za sanacijo zasutega odlagališča bo moral poskrbeti bodoči investitor, ki bi na zemljišču gradil, so določili na občini. Po besedah župana Tonija Dragarja bi nastalo stanje moralo urediti okoljsko ministrstvo, vendar za to ni denarja. Zakon o varstvu okolja sicer pravi, da mora za komunalne odpadke poskrbeti občina, država pa za ostale, ki jih ni mogoče naprtiti povzročiteljem. Dodatna pojasnila ministrstva še čakamo.

Brez gradbenega dovoljenja
Morebitni investitor pa za zdaj še ne bo mogel dobiti gradbenega dovoljenja, saj morajo na občini sprejeti občinski podrobni prostorski načrt, težave pa imajo tudi z lastništvom parcel na območju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.