Slovenija
2651 ogledov

Odpadki iz celjskega vrtca pristali v velenjskem nasipu

zemlja zemljina kup zemlje
Del odpadkov, ki so nastali pri sanaciji vrtca Hudinja, je pristal v pregradi med velenjskim in šoštanjskim jezerom.

Pri sanaciji vrtca Hudinja sta nastala dva kupa odpadkov, nevarni in nenevarni del. Nevarni del je prevzelo podjetje Cep, ga prepeljalo na lokacijo Zalog 21, od tam pa ga je kasneje podjetje Saubermacher prepeljalo v center za ravnanje z odpadki v Kidričevem, poroča Večer. 

Bolj zapletena je zgodba drugega kupa odpadkov. Drugi kup je bil po Uredbi o odpadkih definiran kot nenevaren odpadek. Prevzelo ga je podjetje Voc in ga predalo podjetju Toming inženiring, ki ga je deponiralo na lokaciji Gaberke 153. Gre za parcelo, ki leži na pregradi med velenjskim in šoštanjskim jezerom. 

Direktor Toming inženiringa na vprašanja Večera ni znal odgovoriti, ali so omenjene odpadke vgradili v pregrado med jezeroma ali ne. V Premogovniku Velenje so za Večer pojasnili, da podjetje navaža dodatni zemeljski izkop iz območja gradnje v Arnovskem gozdu, za kar so pridobili okoljevarstveno dovoljenje. Zaradi pisanja časnika pa so se odločili naročiti kemijske analize določenih vzorcev pripeljanih zemljin. V primeru odstopanj so napovedali ustrezno ukrepanje. 

Agencija RS za okolje je podjetju Toming inženiring izdala okoljevarstveno dovoljenje za zapolnjevanje ugreznin izključno z zemeljskim izkopom, ki je nastal na območju gradnje Logističnega centra Arja vas. Kdaj bodo ukrepali, ni jasno. Inšpekcijske službe so napovedale, da bodo pregled opravile v skladu s prioriteto dela inšpekcije za okolje in naravo. 

Helena Grčman z ljubljanske biotehniške fakultete je za Delo opozorila, da je treba pri uporabi zemljin upoštevati stroge kriterije uredbe. Poudarila je, da se lahko onesnažene zemljine, ki so klasificirane kot nenevarni odpadek, odlagajo na odlagališčih za nenevarne odpadke, vendar je treba preprečiti, da bi prišlo do onesnaževanja drugih segmentov okolja. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.