Slovenija
26 ogledov

Odpadki stanejo

Koliko odpadkov bodo odstranili in kolikšen bo končni račun, bo MOL vedela konec Žurnal24 main
Javno naročilo. MOL bo plačala za odstranitev nelegalno odloženih odpadkov.
Milijon za nemarneže

Številke. Na MOL so od leta 2007 do lani za odstranjevanje komunalnih odpadkov namenili slabih 540 tisoč evrov, s čimer so iz narave odstranili skoraj sedem tisoč ton odpadkov. Iz proračunskega sklada pa financirajo še odstranjevanje azbestnih odpadkov na zemljiščih v lasti MOL. Od oktobra so odstranili dobrih 214 ton teh odpadkov in porabili slabih 120 tisoč evrov. Za letos in naslednje leto imajo v ta namen rezerviranih po 200 tisoč evrov.

Mestna občina Ljubljana (MOL) prek javnega naročila išče izvajalca, ki bo odstranil nelegalno odložene gradbene odpadke z zemljišč, ki so v njeni lasti. Nemarnost ljudi bi jo lahko stala tudi milijon evrov.

Lastnik mora odgovarjati
To je maksimalen predviden znesek v pogodbi, ki jo bo MOL podpisala z izbranim izvajalcem (zmagal bo tisti, ki bo ponudil najnižjo ceno). MOL mora namreč po zakonu o varstvu okolja kot lastnica zemljišč odstraniti odpadke s svojih parcel. Če bi našla tistega, ki je odpadke odložil, bi mu lahko izstavila račun, ker so povzročitelji neznani, pa bo morala stroške kriti sama.

Točen znesek stroškov bo znan konec junija, ko se bo razpis končal. Takrat bodo tudi vedeli, koliko odpadkov bodo v sklopu tega projekta, ki bo trajal do konca junija 2012, odstranili, so povedali na oddelku za varstvo okolja MOL.

Imajo štiri popise
Zdaj imajo v bazi nelegalnih odlagališč štiri popise. Eden je bil pred štirimi leti izveden na vodovarstvenih območjih, pomembnih za oskrbo MOL s pitno vodo. Opazili so 1.586 odlagališč, od tega dve tretjini z gradbenimi odpadki. V popisu nelegalnih odlagališč v sklopu Krajinskega parka Ljubljansko barje iz leta 2008 so jih na območju MOL našli 128, od tega večino z gradbenimi odpadki.

Tudi lani je bila narejena evidenca nelegalnih odlagališč odpadkov na zemljiščih MOL, v kateri so jih opazili 282, od tega jih je bilo 206 z gradbenimi odpadki. Poleg tega v bazo nelegalnih odlagališč vključujejo tudi vse lokacije, ki jim jih posredujejo občani oziroma jih na terenu odkrijejo sami, so sporočili z oddelka za varstvo okolja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.