Slovenija
156 ogledov

Odpis dolgov najrevnejšim: Kdo in komu bodo odpisovali

Obup Shutterstock
V ponedeljek bodo vlada in upniki sklenili sporazum o izvedbi odpusta dolgov. Zagotovila, da bodo prišli, so dala nekatera podjetja energetike, elektro podjetja, upravniki, zavarovalnice, banke in občine. Seznam še ni dokončen.


Jutri bodo v državnem zboru po nujnem postopku odločali o predlogu zakona o pogojih za izvedbo ukrepa odpusta dolgov najrevnejšim. 

Če bo zakon sprejet, bodo upniki in dolžniki dolg odpisali sporazumno, brez davčnih posledic, saj podjetja, ki bodo pristopila k sporazumu, pri odpisu ne bodo plačevala DDV, upravičenci pa ne akontacije dohodnine. 

Preberite še:


Država je Slovencem pripravljena odpisati pičlih 221 tisočakov dolga

Finančna uprava bo odpisovala zneske do petdeset evrov

V projektu bodo sodelovala podjetja energetike, elektro podjetja, upravniki, zavarovalnice in banke. Kot lastnice komunalnih podjetij, vrtcev in osnovnih šol bodo sodelovale občine.

Finančna uprava RS bo upravičencem odpisovala zneske do petdeset evrov, denimo denarne kazni za prometne prekrške, znesek dohodnine, nadomestilo za stavbno zemljišče.


Med podjetji so ogromne razlike, zato zgornje meje za odpis niso predpisovali, je pojasnila ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak in dodala: "Elektro ima v povprečju le osemdeset evrov, ker imajo možnost odklopiti elektriko. Snaga mnogo več, komunalne so okoli 180 evrov. Pri preveč izplačanih socialnih pomočeh imamo povprečno za 375 evrov dolga." 

Bankam ponudili roko

"Bankam smo tako kot ostalim ponudili roko, da same pripravijo, kaj bi odpisale, da vsi stopimo skupaj prostovoljno, tako, da predvsem pogledajo, kaj bi bili oni pripravljeni odpisati tem najbolj ogroženim v Sloveniji, tem ljudem socialno najšibkejšim in jim na kakšen način jim dat roko," je pred  jutrišnjim sprejemanjem zakona pojasnila ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak in dodala, da bo več znanega v ponedeljek, ko je na sporedu podpis.
Seznam upnikov so namreč na ministrstvu za delo pripravili le na podlagi pripravljenosti, obljub o sodelovanju pri projetku. 

Banke prikazale pripravljenost

Na vprašanje glede bank, je ministrica odgovorila, da so do sedaj zainteresiranost pokazale Nova KBM, NLB in Gorenjska banka dodala: "Z naše strani je povsem odprto, kaj bi lahko banke storile, z njihove strani bi pričakovali bi bili veseli, da se pridružijo temu sporazumu." 

Upravičenci dokončno znani

Dolgovi se bodo odpisovali tistim, ki so bili kadarkoli v obdobju med prvim januarjem in tridestim junijem tega leta prejemniki denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, veteranskega dodatka, otroškega dodatka iz prvega oziroma drugega dohodkovnega razreda, pa tudi tretjega, pod pogojem, da družina prejema otroški dodatek, oziroma dodatek za veliko družiino.  

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • kapibara 09:50 20.julij 2015.

    Bo tako kot na seznamu dobljenih brezplačnih stanovanj: sami ićićićii..

  • 4krogci 17:14 16.julij 2015.

    super same skor drzavne firme! Mi naj jih pa potem dokapitalizujemo v nedogled ane?? Ok sej je prou da se najrevnejsim pomaga samo kaj ko pa se bo v resnici pomagalo takim kateri imajo prevec in izigravajo socijalo!

  • Ferluci 15:45 16.julij 2015.

    Seznam tistih, ki jim bo dolg odpisan, bi vsekakor moral biti javen. Navsezadnje gre za davkoplačevalski denar.