Slovenija
16 ogledov

Odpletanje štrene s podpisi

Virant Anže Petkovšek
Referendum. Ustavno sodišče zahteva, da se o pravilnosti pobude odloči DZ.

Šele danes bo bolj jasno, ali bodo v opozicijski Pozitivni Sloveniji proti ministru za notranje zadeve Vinku Gorenaku spisali interpelacijo. Čeprav so odločitev napovedovali že za včeraj, mu bodo poslanci dali še eno možnost, da pojasni izginotje dela podpisov pod sindikalno referendumsko pobudo za zakon o slabi banki. Včeraj ga namreč na dogovorjeni sestanek ni bilo.

Krivec za šlamparijo

Nadaljuje se tudi policijska preiskava izginotja, nadzor na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) je včeraj že opravil inšpektorat za notranje zadeve. “Opravljena sta bila pregled dokumentacije in razgovor z zaposlenimi na MNZ,” so pojasnili na inšpektoratu in dodali, da bo o ugotovitvah do konca meseca izdan zapisnik. V teku je tudi inšpekcijski nadzor, informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pa že ugotavlja, “da je najhujša in težko popravljiva posledica primera izguba zaupanja v pošteno delovanje najvišjih državnih organov”. Njihov postopek naj bi bil končan v enem mesecu. Za razjasnitev izginotja so se sicer zavzeli v skoraj vseh poslanskih skupinah. “Pristojni organi morajo najti krivca za to šlamparijo, skorajda kriminal, to se ne bi smelo dogajati,” je poudaril Radovan Žerjav (SLS). Da je pri proceduri nekaj šlo hudo narobe, da je nastal tak zaplet, je ocenila tudi Ljudmila Novak (NSi).

Nov zaplet pri drugem

Včeraj pa je prvič o pobudi za referendum o Slovenskem državnem holdingu razpravljalo tudi ustavno sodišče. Sklenili so, da jim mora državni zbor (DZ) v osmih dneh sporočiti, ali obstaja zahteva za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, ki so ji priloženi lastnoročni podpisi najmanj 30 poslank in poslancev. V zahtevi za presojo ustavnosti je bilo namreč v obrazložitvi napisano, da je podpisov le 29 in da nekateri podpisi niso lastnoročni. Nekateri koalicijski poslanci so imeli namreč pomisleke o tem, ali je na papirju podpis poslanca Petra Vilfana (PS), saj ni na črti ob njegovem imenu. O tem, ali je Vilfanov podpis na papirju ali ne, bo torej moral odločiti DZ sam. Policija je sicer po preiskavi podpisov že ugotovila, da je sporen podpis Melite Župevc izviren. Jani Möderndorfer, vodja poslancev PS, zato pričakuje, da zapletov s podpisi ne bo več.

Komentarjev 2
  • uporabno 10:05 16.november 2012.

    http://www.uporabi.net/

  • nejansizmu 09:25 16.november 2012.

    Interpelacija sVinjkota in preVaranta ni dovolj: treba jih je postaviti pred sodišče in posledično za dolga leta v zapor. Kraja glasov državljank in državljanov je kriminal, katerega je treba izkoreniniti!sVinjko in preVarant sta nič manj in nič več ...prikaži več kot kriminalca!NE janšizmu!