Slovenija
0 ogledov

Odpoklic Olge Franca razburja

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Delničarji Luke Koper na ponedeljkovi skupščini upravi in nadzornemu svetu niso podelili razrešnice za leto 2008. Potrdili so predlog, po katerem družba za lani ne bo izplačala dividend.

So pa delničarji Luke Koper na skupščini, na kateri je bilo zastopanih 80,18 odstotka delnic z glasovalno pravico, sprejeli predlog Kapitalske družbe (Kad), Slovenske odškodninske družbe (Sod) in Banke Koper, da se v nadzorni svet družbe za predstavnika delničarjev izvoli Jordana Kocjančiča in Tomaža Možeta. Na predlog vlade pa so v nadzorni svet izvolili Janeza Požarja, Bojana Branka in Marka Simonetija.

Odpoklic Olge Franca razburja
Sprejeli so tudi predlog vlade o odpoklicu dosedanje predsednice nadzornega sveta Olge Franca. Predlagatelj svojih vzrokov za odpoklic ni želel utemeljiti, ker da to po zakonu ni potrebno. Predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu Mladen Jovičič pa je še enkrat poudaril, da je Franca edina predstavnica nadzornega sveta, ki je ves čas delala proti "netransparentnosti v družbi in ignoriranju večinskega lastnika".

 

Dividend ne bo

Delničarji so tudi z več kot 90-odstotno podporo sprejeli predlog uprave, da se za letos odpovedo dividendam. Tako bo od skupno 19,4 milijona evrov bilančnega dobička družba 12,5 milijona evrov prenesla v rezerve, ostalo pa namenila za naložbe v luško infrastrukturo. Verbič je napovedal izpodbijanje po njegovem mnenju nezakonitega sklepa.

Da bi bila država kot večinski delničar Luke Koper dolžna obrazložiti zahtevo po odpoklicu France, je prepričan tudi predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič. "Raven upravljanja družb v Republiki Sloveniji je nenormalna in takšna ravnanja kažejo na to. Državljani in mali delničarji bi bili upravičeni do pojasnil," je po končani skupščini dejal Verbič.

Skrivnostno o Veselkovi razrešitvi
Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko po končani skupščini ni želel špekulirati, ali od novega nadzornega sveta pričakuje razrešitev. "S člani nadzornega sveta se nadejam konstruktivnega razgovora, kako bo naprej, bomo pa videli," je dejal in izrazil upanje, da bodo glede "strateških vidikov Luke Koper" z nadzorniki našli skupen jezik. Ali bodo Veselka razrešili, ni želel napovedovati niti nov nadzornik in predstavnik države na skupščini, Janez Požar. "Najprej bo treba ustvariti okolje, v katerem bo družba začela normalno poslovati, nadzorni svet pa se bo posvetil nalogam, za katere je postavljen," je povedal.

O odpoklicu France pa je Požar dejal, da je posledica "samostojnih akcij nadzornega sveta, na katere se je delničar odzval, kakor se je odzval". Požar je še zanikal, da bi bil sam o junijski menjavi uprave v Luki Koper kakorkoli obveščen.

Odločno proti razrešnici upravi
Predsednica nadzornega sveta Olga Franca je pred glasovanjem o razrešnici nadzornega sveta poudarila, da je bilo ministrstvo o menjavi uprave obveščeno. Vseh naložb po besedah France nadzorniki še niso pregledali, ugotovili pa so negospodarno ravnanje uprave, zaradi česar so upravo tudi zamenjali. Proti podelitvi razrešnice upravi je glasovalo 98,7 odstotka, proti podelitvi razrešnice nadzornemu svetu pa 98,9 odstotka prisotnega kapitala.

Delničarji so potrdili tudi predlog o znižanju sejnin članom nadzornega sveta in članom njegovih komisij ter letno poročilo o poslovanju za leto 2008. Potrdili so tudi predlog države, naj se za pregled poslovanja in izkazov za letos imenuje revizijsko hišo Ernst & Young iz Ljubljane. Predstavnik v nadzornem svetu iz vrst zaposlenih Mladen Jovičič je napovedal, da bo predlog, če bo mogoče, izpodbijal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.