Slovenija
22586 ogledov

Odpoklic, zamrznjeni izdelek lahko povzroči vnetje jeter

Odpoklic zamrznjenega sadja Hesperia
Nov odpoklic s slovenskih trgovskih polic. Previdno, s tem izdelkom se ne gre šaliti. Nikar ga ne zaužijte, vrnite ga v trgovino, vrnili vam bodo denar.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je zaradi ugotovljene prisotnosti norovirusa in virusa hepatitisa A iz prodaje odpoklicala živilo Zamrznjeni gozdni sadeži s tržnim imenom Misto di bosco (1 kg) italijanske blagovne znamke Versilfood in koprskega distributerja Hesperia.

Serijske oznake živila so 02AUIE, 03AURE, 17MTIE, 29MTIE, rok uporabe pa do 30. oktobra 2025 in do 30. decembra 2025. Distributer kupce prosi, da živila ne uživajo in naj ga vrnejo na mesto nakupa, kjer jim bodo povrnili stroške, če to ni mogoče, pa naj ga zavržejo.

"Virus hepatitisa A povzroča pri človeku črevesno nalezljivo bolezen - hepatitis A (hepatitis - vnetje jeter). Virus hepatitisa A je poleg Norovirusov najpogostejši virusni povzročitelj okužb z živili v svetu. Je izjemno odporen na škodljive zunanje dejavnike, kot so kisline, organska topila (eter, kloroform itd.), toploto (uniči ga segrevanje nad 85 °C), sušenje, klorove spojine, detergente, zamrzovanje (preživi leta pri - 20 °C), v onesnaženem materialu preživi več mesecev," je zapisano na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

"Tveganje za okužbo je obratno sorazmerno s stopnjo urejenosti splošnih higienskih razmer in nivojem osebne higiene," še piše na NIJZ.

Noravirusi pa povzročajo norovirozo. "Najpogostejši znaki okužbe so: driska, bruhanje, slabost in želodčne bolečine; bolnik ima lahko tudi povišano telesno temperaturo, glavobol in bolečine po celem telesu. Bruhanje je pogosto prvi oziroma tudi vodilni znak bolezni. Driska je vodena in brez primesi krvi ali sluzi. Pri sicer zdravih osebah težave izzvenijo v 12 do 60 urah," piše na spletnih straneh NIJZ.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Kmodri_ 18:43 25.april 2024.

    Mater vola, obisk slovenskih trgovin je ob zabušavanju FIDESA takorekoč smrtno nevaren!

  • Avatar Leon
    Leon 16:35 25.april 2024.

    Novinarji bi se pozanimali katere trgovine so prodajale omenjeni izdelek .

  • munja 15:49 25.april 2024.

    Eni očitno ne opravljajo svojega dela, za katerega so zelo dobro plačani, kje je odgovornost za takšne in podobne zgodbe??!! Kako so pa zdaj ugotovili, da ni užitno, a jim je ptičica prišepnila, banda pokvarjena, neodgovorna!¨!