Slovenija
65 ogledov

Odpoved pred porodom

"Tudi njej ni lahko, a očitno ji je malo lažje kot meni, glede na medijski linč, Žurnal24 main
Novinarki Ani Turk dva tedna pred porodom obvestilo o prekinitvi sodelovanja. Trebušak: Izgubil sem zaupanje v njo in njenega partnerja.
Novinarko je podprlo tudi Združenje novinarjev in publicistov, kjer so prepričani, da gre za zavrženo dejanje. "Prepričani smo, da je delodajalec ravnal nemoralno, poleg tega pa je Ano Turk zavajal z obljubami, ki jih ni uresničil," so zapisali v protestnem pismu.

"Poskušam pozabiti na vse skupaj in se pripraviti na porod," pravi novinarka Ana Turk, potem ko jo je urednik Sveta na Kanalu A Gregor Trebušak dva tedna pred predvidenim rokom poroda po elektronski pošti obvestil o prekinitvi sodelovanja. Kot pojasnjuje, so ji avgusta obljubili, da bo ob nastopu porodniške pogodbo podpisala, a je namesto tega prejela zahtevek, da mora pred odhodom vrniti telefon, prejšnji teden pa še obvestilo o prekinitvi sodelovanja. "Vsaj toliko taktike bi lahko premogli, da bi mi to sporočili ustno, recimo oktobra, ko sem bila še precej dejavna," pravi, ogorčena nad načinom, kako ji je bila "odpoved“ posredovana. Danes je Pro Plus prekinil sodelovanje tudi z njenim partnerjem Igorjem Krmeljem.

Trebušak pravi, da je odločitev sprejel po pogovoru z vodstvom hiše, ker je po dopisovanju z njo in izrečenih očitkih izgubil zaupanje v oba. "Direktorja sem, ko sem izvedel, da pričakujeta otroka, prosil za dodaten denar. Ona bi si z njim povišala porodniško, mi pa bi si zagotovili, da bi oba ostala v redakciji,“ je dejal. Ana potrjuje, da je prejela del obljubljene finančne pomoči. "Ne gre za vrtoglav znesek, z njim sem si povišala prispevke, da bom na porodniški dobila malo bolj spodobno nadomestilo," pravi. "Nespodobno se mi zdi, da mi govorijo, kaj vse so naredili zame," dodaja in poudarja, da so ji nudili to, kar ji pripada v skladu z delovno pravno zakonodajo. "Saj nisem hodila na kavo, ampak na ginekološke preglede in šolo za starše."

Po besedah Trebušaka njen honorar v primerjavi z drugimi novinarji v redakciji ni majhen, prepričan je tudi, da so njej in njenemu partnerju v zadnjih mesecih šli precej na roko. Pogodbe ji v podpis po njegovih besedah še ni mogel ponuditi, ker stara velja do prvega januarja. Po nekaterih naših informacijah se sicer pogodbe za prihajajoče leto na Pro Plusu podpisujejo najpozneje v začetku decembra, po drugih pa šele konec decembra oziroma v začetku januarja. Po besedah Trebušaka še nihče v njihovi redakciji letos ni dobil pogodbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.