Slovenija
1 ogledov

"Odpoved sindikatom ni skladna s pravom"

sindikat policistov, Zoran Petrovič, Radivoj Uroševič, policaj, policisti, preda Boštjan Tacol
Prestavniki policijskih sindikatov in pravnik Rajko Pirnat so ob 15. uri vabljeni na nujno sejo odbora za notranje zadeve zaradi "zaskrbljujoče zaostritve konflikta med vlado oziroma ministrom, pristojnim za notranje zadeve, in policijskima sindikatoma".

Predstavniki obeh policijskih sindikatov se bodo popoldne v državnem zboru (DZ) udeležili nujne seje odbora za notranje zadeve, na kateri bodo razpravljali o konfliktu med notranjim ministrom Vinkom Gorenakom in policijskima sindikatoma. Ko smo tiskovno predstavnico Sindikata policistov Slovenije (SPS) Moniko Golob povprašali o pričakovanjih, je povedala le, "da verjamejo v svoj prav". Na sejo je vabljen tudi pravnik Rajko Pirnat.

"Zaskrbljujoča zaostritev konflikta z Gorenakom"

Nujna seja s točko dnevnega reda, poimenovana "Zaskrbljujoča zaostritev konflikta med vlado oziroma ministrom, pristojnim za notranje zadeve, in policijskima sindikatoma", je bila sklicana na zahtevo poslancev Pozitivne Slovenije (PS), kjer so prepričani, da je konflikt med policisti na eni ter vlado oziroma pristojnim ministrom na drugi presegel okvire običajnega socialnega dialoga in pogajanj, kar potrjuje tudi vložitev zahteve za zbiranje podpisov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma in napoved o nadaljevanju in zaostrovanju stavke, so zapisali v PS.

Tudi v PS verjamejo, da je enostranska prekinitev pogodb s policijskima sindikatoma, ki jo je generalnemu direktorju policije Janku Goršku naročil Gorenak, več kot očitno kaznovanje policistov zaradi njihove stavke. Medtem minister zagotavlja, da je prekinitev pogodb naročil zaradi razkošja teh pogodb, ob odpovedi pa so policisti prejeli tudi poziv k pogajanjem za ureditev nove pogodbe.

"Pogodba ni odpovedana skladno s pravom"

Policisti so zaprosili za pravno mnenje o odpovedi. Njihov pogodbeni odvetnik meni, "da pogodba ni odpovedana skladno s pogodbenim in obligacijskim pravom, zato ostaja v veljavi do izteka, in sicer 16. 12. 2013". Tako policisti ugotavljajo, da SPS izvaja sindikalno delo na podlagi veljavne pogodbe. "Delodajalcu pa smo že napovedali, da smo se pripravljeni pogajati in dogovoriti o preusmeritvi kvote ur za sindikalno delo za kolektivno pogodbo, od katere bi imeli korist bolj obremenjeni in izpostavljeni policisti," so še zapisali.

Pojasnilo policistov o porabi ur

Odpovedni rok naj bi začel veljati v šestih mesecih po vročitvi odpovedi pogodbe. "V kratki vsebinski obrazložitvi se delodajalec sklicuje na enormno količino ur. Pri podrobnejši obrazložitvi smo ugotovili, da gre za hipotetične izračune ur. Med drugim je delodajalec izračunal, da na podlagi pogodbe sindikat policistov za Kongres letno lahko teoretično porabi 48 tisoč ur (16 ur na člana letno). Dejstvo je, da sindikat policistov skladno s Statutom redni Kongres sklicuje vsakih pet let. Na zadnjem kongresu leta 2010 je bilo porabljenih okoli 500 ur, kar je en odstotek odobrene kvote. Vse do leta 2015 pa iz te postavke ne bo porabljene niti ene ure," so v pojasnili v Sindikatu policistov Slovenije.

Komentarjev 1
  • privat 09:10 29.april 2012.

    jaz bi prepovedal delovanje teh sindikatov...poglejmo kaj dobrega bojo oni isržili za male polocaje?? 100% nič kaj dobrega! In zakaj bi potem takem sploh še obstajali sindikati ,če jih je mogoče kupiti,prepričati,preglufati....