Slovenija
18 ogledov

Odpoved za delavce Vegrada

Stavka Vegradovih delavcev je do prihodnje srede zamrznjena, pravi sindikalist Č Žurnal24 main
Del zaposlenih v Vegradu bo jutri dobil odpovedi o zaposlitvi in možnost prijave na zavodu za zaposlovanje. Agonija tujih delavcev in zaposlenih v hčerinskih podjetjih se nadaljuje.

Zaposleni v Vegradu, ki je od prejšnjega tedna v stečaju, bodo v sredo dobili odpovedi pogodb o zaposlitvi. Odpovedi bodo okoli 570 zaposlenim razdeljevali v Velenju in Ljubljani ob različnih terminih, je STA pojasnila stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril. Povedala je tudi, da doslej še ni podala predloga za stečaj katere od Vegradovih družb.

"Za delavce, ki so naši državljani ali imajo stalno prebivališče v Sloveniji, bo agonija, kar se tiče pridobivanja sredstev za življenje, omiljena," je povedal Vegradov sindikalist Srečko Čater. Lahko se bodo prijavili na zavodu za zaposlovanje in od jamstvenega sklada terjali neizplačane plače, odpravnine in delno poplačilo neizkoriščenega dopusta. "29. oktobra se izteče rok za pritožbo na obvestilo o odpovedi o zaposlitvi in takrat bomo vložili zahtevke v jamstveni sklad," pravi Čater in pojasnjuje, da bi delavci neizplačan denar na svojem računu lahko dobili v dvajsetih dneh po vložitvi vloge.

Za delavce, ki so zaposleni pri hčerinskih podjetjih, in za 84 tujih delavcev pa agonija ta mesec še ne bo zaključena. "Gre za dve skupini, tiste, ki jim še ni poteklo delovno dovoljenje in bodo lahko počakali na sredstva jamstvenega sklada, in skupino, ki jim je delovno dovoljenje poteklo ali jim bo poteklo v tem času," pojasnjuje Čater in pravi, da tem delavcem v skladu z navodili ministrstva za notranje zadeve grozi izgon iz države. "Ukrepi, ki jih je predstavil minister Svetlik glede delavcev iz BiH so le nabor želja, saj sporazum še ni podpisan," pravi Čater.

Stavka Vegradovih delavcev je sicer do prihodnje srede v mirovanju. Do takrat ima po besedah Čaterja stečajna upraviteljica čas, da pove, kako in na kakšen način bo sprožila stečajni postopek za hčerinska podjetja Vegrada, ki delavcem niso izplačevala plač."V nasprotnem primeru se stavka nadaljuje v parlamentu," pravi Čater. "Imamo krampe, imamo vse. Dosti je heca."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.