Slovenija
17 ogledov

"Odpovedal je nadzor"

Stres zagotavlja, da ima ljubljanska nadškofija zdrave finance. (Foto: Nik Rovan Žurnal24 main
Ljubljanski nadškof Anton Stres je priznal, da je šlo pri poslovanju mariborske nadškofije za hude kršitve in celo kazniva dejanja. Odgovorni bodo za nepravilnosti odgovarjali.

"Gospodarska uprava je prevzemala prevelika tveganja s sredstvi, ki so bila last Cerkve in njenih vernikov, pri tem pa je tudi presegala svoja pooblastila. Odpovedal je tudi nadzor," so nepravilnosti v mariborski nadškofiji opisali člani Slovenske škofovske konference (SŠK). Po opravljenih analizah bo treba "pošteno razčistiti, ugotoviti naravo in težo teh nepravilnosti in odgovornost vseh vpletenih ter jih sankcionirati. Škofje podpiramo novega mariborskega nadškofa metropolita Turnška pri njegovem prizadevanju za pošteno razjasnitev nastalega položaja, za ugotovitev odgovornosti, za jasno in bistveno drugačno usmeritev v gospodarjenju s cerkvenim premoženjem in za personalne spremembe, ki jih bo ta proces zahteval."

 

Ta izkušnja nas tudi zavezuje, da bomo v prihodnje gospodarjenje s premoženjem v Cerkvi zaupali strokovnjakom, predvsem pa bomo zagotovili še bolj skrben, reden in zlasti učinkovit strokovni nadzor.
SŠK

Škofje so dejali, da bodo moralno odgovornost še ugotavljali, glede civilne odgovornosti pa bodo sodelovali s civilnimi oblastmi. Zatrdili pa so, da bodo mali delničarji poplačani. Mariborski nadškofiji pa bo pomagala tudi ljubljanska nadškofija, ki je že najela posojilo.

Anton Stres, ljubljanski nadškof, ki je bil pred nastopom funkcije v ljubljanski nadškofiji pomožni škof v mariborski nadškofiji, je zanikal svojo krivdo pri poslih v Mariboru. Dejal je, da obžaluje, da mu ni uspelo preprečiti tega, kar se je zgodilo.

 

 

"Treba si bo povrniti ugled"
"Res je utrpel škodo ugled enega dela Cerkve kot dobrega in odgovornega gospodarja. Ta ugled si bo mariborska nadškofija poskušala povrniti s temeljito ugotovitvijo krivde odgovornih in njihovim sankcioniranjem ter z verodostojnim ravnanjem v prihodnosti. V ostalem delu Cerkve na Slovenskem bomo zato še bolj budni in bomo skrbeli, da se kaj takega ne bi zgodilo tudi drugod," so dejali škofje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.