Slovenija
26 ogledov

Odpovedan sestanek z Bratuškovo

Alenka Bratušek vlada.si
Predsednica vlade Alenka Bratušek je za nocoj sklicala sestanek s predsedniki parlamentarnih strank, vodji poslanskih skupin in poslancev narodnostnih skupnosti, ki jim bo predstavila simulacijo učinkov fiskalnega pravila. A je sestanek odpovedan.

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da je sestanek, ker ne morejo zagotoviti polne udeležbe predstavnikov strank, odpovedan.

O fiskalnem pravilu 7. maja

Nove izračune je vlada napovedala na izredni seji DZ pred dvema tednoma, ko so sklenili odločanje o zapisu fiskalnega pravila v ustavo prestaviti na 7. maj.

Bratuškovi se zdi zdajšnji predlog, po katerem bi se fiskalno pravilo in izvedbeni zakon prvič uporabila za pripravo proračuna za leto 2015, preveč optimističen. Eden od glavnih pomislekov je tako, ali poslabšane makroekonomske okoliščine dovoljujejo uveljavitev fiskalnega pravila že z letom 2015 oz. ali je treba datum njegove uveljavitve preložiti.

Z letošnjim januarjem je začela veljati medvladna pogodba o fiskalnem paktu, ki predstavlja pomembno orodje za krepitev javnofinančne discipline v Evropi. Temelj te pogodbe je fiskalno pravilo, po katerem morajo biti proračuni uravnoteženi ali v presežku. To pomeni, da strukturni primanjkljaj – primanjkljaj, ki ne upošteva gospodarskega cikla, torej konjunkture in recesije – na letni ravni ne sme preseči 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda.

Komentarjev 2
  • dragec 09:05 25.april 2013.

    Ali bo odstop pomagal k izboljšanju stanja v moji denarnici? - če bo, takoj ga zamenjati.

  • juventus1897 08:13 25.april 2013.

    Ste danes že pozvali Jankovića k odstopu?