Slovenija
25 ogledov

Odprava ministrovega soglasja

Rajko Gerič meni, da bi morali novinarji zaradi novele plačnega zakona stavkati. Žurnal24 main
O izrednem napredovanju novinarjev RTV Slovenija bo odločal programski svet zavoda. Tako pravi v četrtek vloženo dopolnilo novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju.
 

Reporter lahko izhaja

"Ne vem, zakaj so v Delu registrirali blagovno znamko Reporter," je v petek povedal Stojan Zdolšek, odvetnik Pivovarne Laško. Revija namreč s tem imenom izide v ponedeljek. Kot član Delovega nadzornega sveta bo Zdolšek o tem povprašal. Dodal je, da predsednik uprave Laškega Boško Šrot nima s tem nič, da registracija ne bi smela ovirati izhajanja Reporterja in da se zadeva lahko mirno uredi.

Pot do dopolnila pa je bila vroča. V predlogu novele zakona namreč za zdaj še piše, da mora minister za kulturo izdati soglasje k napredovanju uslužbenca RTV, če je uslužbenec ob tem premeščen v do pet razredov višji plačni razred.

Lepotni popravek
Določilo bo veljalo le za majhno število novinarskih napredovanj, meni predsednik sindikata novinarjev Iztok Jurančič. Določilo ne bi veljalo za običajna napredovanja, ampak samo za izjemna. Odgovorni urednik TVS Rajko Gerič meni drugače; minister bi izdal soglasje že ob premestitvi novinarja na mesto voditelja TV Dnevnika. Novinarski sindikat je proti določilu večkrat protestiral.

Nazadnje je predlagal, da se v predlog zakona vnese sprememba, po kateri bi soglasje k izrednemu napredovanju izdajal programski svet zavoda in ne minister. Jurančič priznava, da je sprememba samo formalna, ker je programski svet politično odvisen organ. Takšno dopolnilo je bilo v četrtek vloženo v proceduro, je povedal Miran Koren z ministrstva za javno upravo. Gerič pa nasprotuje tudi soglasju programskega sveta. Meni namreč, da mora biti odgovorni urednik pristojen za napredovanje podrejenih novinarjev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.