Slovenija
29 ogledov

Odpravljajo posledice ujme in gledajo v nebo

hidrološko opozorilo Arso
Prebivalci na območjih, ki so jih prizadele poplave, odpravljajo posledice naravne ujme. Za zahod in jug države so napovedane nove padavine, ki bi lahko pomenile dodatne težave.

"Voda se še dviga, manj kot centimeter na uro. Težava pa so nove padavine, ki prihajajo,“ je dopoldne dejal poveljnik Civilne zaščite Loška dolina Damjan Janeš. V dopoldanskih urah je deževalo na območju Babnega polja in v Loškem potoku, kar za Loško dolino predstavlja težavo, saj se omenjeni vodotoki stekajo na območje Loške doline, kar pomeni, "da bo ta voda še prišla sem“.

Sicer pa so danes razmere v Loški dolini podobne včerajšnjim. Poplavljenih je deset stanovanjskih objektov in 18 gospodarskih. Ogroženih je 20 stanovanjskih in šest gospodarskih objektov, ki jih delavci na terenu skušajo zaščititi s protipoplavnimi pregradami, izvaja pa se že tudi črpanje vode. Pripadnikom civilne zaščite in gasilcem, ki so zadnjih nekaj dni nepretrgoma na terenu, na pomoč prihajajo pripadniki slovenske vojske, je še povedal Janeš.

Počasi narašča tudi vodostaj na Cerkniškem jezeru in na Planinskem polju, kjer naj bi se ojezeritev počasi povečevala še v naslednjih dneh. 

Predvidoma do četrtka naj bi na območju naštetih kraških polj padlo okoli 40 mm padavin, ki naj bi bile nekoliko bolj intenzivne v sredo. 

Novo pošiljko padavin so dočakali tudi v zgornjem Posočju, kjer bi ob močnejših padavinah lahko narasle reke. 

Na ilirskobistriškem mirneje

Na območju vasi Bač in Koritnice v ilirskobistriški občini se je vdiranje podtalne vode v zadnjih urah umirilo. Kot je za STA sporočil poveljnik civilne zaščite občine Ilirska Bistrica Janko Slavec, vodo še vedno črpajo iz devetih objektov, po potrebi pa še iz petih, kjer nivo vode ves čas spremljajo.

Zaradi poplavljenega in poškodovanega cestišča cesta med Knežakom in Koritnicami ostaja zaprta. Ker je od ponedeljka zjutraj zaprta tudi cesta med Knežakom in Bačem, je do obeh vasi možen dostop preko vasi Zagorje mimo gradu Kalc.

Na Ljubljanskem barju v teku sanacija

Potem ko se je voda večinoma umaknila iz poplavljenih naselij, se na območju Ljubljanskega barja nadaljuje odpravljanje posledic. Na območju občine Ljubljana je bilo poplavljenih 99 hiš in 15 gospodarskih objektov, škode pa zaenkrat še ni mogoče oceniti, pravi Robert Kus, vodja ljubljanskega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo.

O oceni škode še ne morejo govoriti niti v občini Ig. Župan Janez Cimperman ocenjuje, da verjetno ne bo majhna. Pri odpravljanju posledic jim tudi danes pomagajo pripadniki vojske. Voda je poplavila več kot 300 hiš, veliko škode je na prometni infrastrukturi in v Iškem Vintgarju. 

Na terenu 100 vojakov

Okrog 100 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske na širšem območju Iga in Loške doline pomaga pri odpravljanju posledic. Kot so sporočili iz SV, vojaki skrbijo za dezinfikacijo prostorov, čiščenje in odvažanje kosovnega materiala. V Loško dolino so dostavili tri agregate z močjo 125 kW, v občino Cerknica pa so poslali osem razvlaževalcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.