Slovenija
42 ogledov

Odpravljanje posledic

Točo so ponekod dobesedno odmetavali kot sneg. (Foto: bralec Žurnala24)
1/16
Žurnal24 main
Slovenijo so včeraj popoldne zajela neurja s točo. Najhuje na območju občin Grosuplje in Ig. Danes odpravljanje posledic in ocenjevanje škode.

Neurja s točo so se, kot smo izčrpno poročali že včeraj, najprej pojavila v osrednjem delu države. Najhuje je bilo v občinah Grosuplje in Ig.

Moram reči, da smo jo še kar dobro odnesli, glede na to, kako je besnelo neurje,“ zjutraj po neurju pove župan občine Ig Janez Cimperman.Imeli smo srečo, da je šel potek med manj naseljenim prostorom občine. Prišlo je s Krima, precej uničeni sta Iška vas in vas Kot, kjer je bila groza, najhujše pa je bilo v vasi Kremenica.

Škode je veliko; zlasti na elektrovodih, javni razsvetljavi, podrlo je ogromno drevja, ki je ležalo vse povprek, odkrivalo je strehe: „Glede na to, da so na prizadetem območju predvsem novogradnje, jim je uničilo po tretjino, četrtino strehe. Imam pa tudi primer gospodarskega poslopja, ki ga je razkrilo povsem, s tramovi ostrešja vred,“ pove župan. V dolini Drage so močno poškodovani gozdovi, veliko škode je tudi na posevkih, saj je neurje spremljala zelo močna toča. Oceno škode bodo podali prihodnji teden.

Komisija, ki jo imamo za takšne primere, škodo še popisuje in ocenjuje, za zdaj nimamo niti še grobih ocen. Lahko povem, da je do škode prišlo na strehah, razbitih je veliko šip, zalilo je nekaj kleti in povzročilo precej škode na poljščinah,“ pa pove župan Grosuplja Janez Lesjak.

Razkrita streha šole v Šmartnem
V Šmartnem pri Litiji je močan veter odkril pol strehe tamkajšnje osnovne šole. „Del pločevinaste strehe je veter dobesedno dvignil in »odprl«. Ker je po neurju še vedno deževalo, je voda zalila zgornje prostore. Poškodovano streho smo še isti dan začasno sanirali; del strehe smo prekrili z obstoječo pločevino, del pa z zaščitno folijo,“ pravi ravnatelj Albert Pavli, ki dodaja bojazen: „V primeru, da bodo padavine tudi v prihodnjih dneh, obstaja bojazen, da bo škoda še večja.

Ujm je zajela tudi del Gorenjske; v občinah Radovljica, Kranj in Jesenice je zaradi močnega deževja meteorna voda zalila več kleti. Na Linhartovem trgu v Radovljici je strela udarila v objekt. Do požara ni prišlo. Neurje se je nato selilo proti vzhodu; vreme je povzročilo precej preglavic na območju Sevnice, Šentjurja in Rogaške Slatine.

Četrtkovo neurje je kar nekaj težav povzročilo tudi na območju Laškega, Zidanega mosta, Rogaške Slatine, Šentjurja ter v večjem delu Obsotelja. Povečini je padala toča, laški gasilci pa so imeli veliko dela predvsem z odstranjevanjem podrtih dreves na glavni cesti med Rimskimi Toplicami in Zidanim Mostom ter Globokim in Jurkloštrom. »Prevoznost cest je oviralo podrto drevje, toča in nanosi peska, meteorna voda pa je zalila tudi spodnje prostore bloka na Rimski cesti 2 v Laškem,« je za Žurnal povedal Bojan Špiler, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Laško. »V Velikem Širju je razkrilo tudi eno streho, ki smo jo prekrili s PVC folijo, na terenu pa smo bili do ene ure zjutraj,« je še povedal Špiler. Kar nekaj dela so imeli tudi delavci Elektra Celje, saj je prišlo do okvare daljnovoda na območju Gračnice, zato so bili prebivalci na tem območju nekaj časa brez elektrike.

Padavine tudi konec tedna, večjih nevšečnosti naj ne bi bilo
Plohe in nevihte se bodo po Sloveniji pojavljale tudi danes. "Tako močnih neurij, kot so bila včeraj, ne pričakujemo, saj so pogoji manj ugodni za tako izrazite spremembe," pravi Jure Cedilnik z Agencije RS za okolje. Deževno bo tudi jutri in v nedeljo, postopno bodo nižje temperature, v nedeljo naj bi bilo le okoli 20 stopinj. "V soboto lahko na posameznih območjih še zagrmi, lahko pride do močnejših nalivov, vendar drugih nevšečnosti, povezanih z vremenom, ne pričakujemo," dodaja Cedilnik.

Na vprašanje, kako bo v Johannesburgu, kamor bodo popoldne zazrte malodane vse oči Slovenije, je povedal, da bo še vedno precej hladno, in sicer okoli 12 stopinj, v času tekme lahko še manj. "Padavin kot kaže ni pričakovati, ne poznam pa toliko lokalnih razmer, tako da je težko z gotovostjo napovedovati vreme v času naše tekme," še pove Cedilnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.