Slovenija
56 ogledov

Odpravnine so jih pogrele

Alojz Burja, glavni direktor Lipa Bled: “Odvisni smo od gradbeništva, ki je v hu Žurnal24 main
Lip Bled. Delavcem pogodbe, s katerimi bi se odpovedali odpravninam. Direktor zatrjuje, da je šlo za pomoto.

“Zaposleni so pomotoma prejeli osnutek pogodbe, ki je bil napačen; umaknili smo ga ter pripravili novo pogodbo,” je za Žurnal povedal Alojz Burja, glavni direktor Lipa Bled.

Delavci Lipovega obrata na Rečici so bili ogorčeni, ko so dobili nove pogodbe o zaposlitvi, v katerih je bilo tudi določilo, da se odpovedujejo odpravninam. Po posvetu z odvetniki so nekateri nepodpisane vrnili in opozorili na nezakonitost. “S tem določilom je bilo mišljeno le, da tisti, ki pogodbe ne bi podpisal, tudi odpravnine ne bi dobil,” je pojasnil Burja, ki je dozdajšnjo pogodbo – veljala je deset let – odpovedal že avgusta lani. Pogajanja o novi so se s socialnimi partnerji končala decembra, prve tri mesece letos je še veljala stara, pri aprilskih plačah pa že nova.

Vsi odpuščeni bodo dobili odpravnine
• Izguba. Lip Bled je lani ustvaril za dobrih 22 milijonov evrov prihodkov, leto pa sklenil z izgubo. Direktor je povedal, da bodo z izgubo končali tudi letošnje leto. V prvih štirih mesecih letos je prodaja padla za 20 odstotkov. • Odpuščanja. V rečiškem obratu Lipa Bled bodo letos odpustili 42 delavcev, deset zaposlenih, ki so pred upokojitvijo, pa z mehko obliko odpuščanja. Seznam presežnih delavcev bo znan po 4. juniju, sindikalist Bogomir Bajec pa je dejal, da bodo vsi prejeli odpravnine, vsi zaposleni pa so prejšnji ponedeljek prejeli prvi del regresa, drugega bodo junija, tretjega pa decembra.

Neplačilo je kaznivo
Kot pravi Borut Brezovar, glavni inšpektor RS za delo, je odpravnina zakonska pravica zaposlenih. “O načinu izplačila, obliki ali zmanjšanju višine odpravnine se lahko delavec in delodajalec pisno sporazumeta le v postopku prisilne poravnave – če bi bil zaradi odpravnine ogrožen obstoj večjega števila delovnih mest. Morebitni sporazum o odpovedi ali znižanju odpravnine je neveljaven, taka določba v pogodbi o zaposlitvi pa nična. Tudi če jo pogodba vsebuje, bo moral delodajalec izplačati odpravnino, pravica pa je iztožljiva,” je pojasnil Brezovar. Če delodajalec delavcu ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi ne izplača odpravnine, je zagrožena globa od 750 do dva tisoč evrov, z od sto do 800 evri pa se kaznuje tudi odgovorna oseba delodajalca.

Nove pogodbe
Ta teden je 334 zaposlenih prejelo nove pogodbe, ki so usklajene s sindikatom, podpisati jih morajo v petih dneh, do konca meseca pa lahko pravni službi ali sindikatu sporočijo morebitne nepravilnosti. In kaj se obeta tistim, ki nove pogodbe ne bodo podpisali? “Za take v Lipu ne bo delovnega mesta,” je bil jasen Burja.

Bogimir Bajec, predsednik sindikata v Lipu Bled – Tovarni Rečica, v katerega je včlanjena polovica zaposlenih, je zatrdil, da je pogodba usklajena s sindikatom. “To je dobra pogodba. Vsak je ostal v svojem tarifnem razredu. Glede na prejšnjo se bo nekaterim plača znižala, vendar za največ pet odstotkov, povečala pa za največ deset,” je pojasnil Bajec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.