Slovenija
30 ogledov

Odprla se je Pandorina skrinjica

Dvig fiksnih plač sodnikov po Virantovem mnenju ustvarja nova nesorazmerja, zlas Žurnal24 main
Minister Virant meni, da so z uvedbo novega plačnega sistema na dan prišli problemi, ki so se dolga leta pometali pod preprogo, po mnenju Štruklja, tajnika Sviz, pa je reforma odprla Pandorino skrinjico.

Srednje medicinske sestre od četrtka ne bodo opravljale zahtevnejših del, ta bodo prevzele diplomirane medicinske sestre z drugih oddelkov. Strokovni kolegij ni odobril dodatnega desetodstotnega povišanja plač. Srednje sestre bodo tako dobile le 20-odstotno povišico. Univerzitetni klinični center (UKC) je zato sklenil izpeljati reorganizacijo dela na intenzivni terapiji.

"One bodo ostale tukaj, kjer so, tako si želimo, ker so odlično strokovno usposobljene, samo določene najzahtevnejše postopke bodo prevzele diplomirane medicinske sestre, ki jih bodo tako razbremenile," pojasnjuje Erna Kos Grabnar, glavna medicinska sestra. Bela stavka je posledica razvrstitve srednjih medicinskih sester v plačni razred, v katerega zaradi svoje usposobljenosti ne spadajo. Ker je plačna zmeda tudi med šolniki, soočamo ministra Gregorja Viranta in Branimirja Štruklja iz Sindikata vzgoje, izobraževanja in znanosti Slovenije (Sviz).

Minister Virant, koliko je po vašem mnenju skupin, kot so medicinske sestre, ki bodo zahtevale popravke v plačnih razredih?
Mislim, da bo to zahtevalo še nekaj manjših skupin, na primer asistenti, bibliotekarji in lektorji v visokem šolstvu. Nihče si ni delal iluzij, da je mogoče sistem za 160 tisoč uslužbencev takoj urediti.

So bile težave manjših skupin znane že pred uvedbo sistema?
Kaže, da je bilo nekaj manjših skupin pri kolektivnih pogajanjih prezrtih. Ob uvedbi novega sistema prihajajo na dan problemi, ki so se dolga leta pometali pod preprogo.

Kakšna so razmerja odgovornosti za nastale težave med sindikati, direktorji zavodov in pristojnimi ministrstvi?
Odgovornost je porazdeljena. Za nekatere pomanjkljivosti v kolektivnih pogodbah so odgovorni pogajalci, za pomanjkljivosti pri izvedbi predvsem vodstva javnih zavodov.

Kolikšna je vaša odgovornost?
O tem naj se izrečejo drugi, predvsem sindikati. V ta projekt sem vložil ogromno energije, tudi v njegovo izvedbo.

Ali bodo napake sanirane do naslednje plače?
Če so vodstva javnih zavodov delala napake pri aneksih k pogodbam o zaposlitvi in pri obračunu plač, jih bodo morala odpraviti takoj, vključno s poračunom škode.


Branimir Štrukelj © Žurnal24

 
Kakšna je vaša ocena prevedbe plač?
Projekt je po predvidevanjih zahteven in dviga veliko prahu. Probleme rešujejo sproti. Nihče ni pričakoval, da bo izvedba prenove plačnega sistema takih dimenzij minila povsem mirno, še posebno glede na to, da smo tik pred volitvami.

Gospod Štrukelj, koliko je po vašem mnenju še podobnih skupin, kot so na primer medicinske sestre in računovodje v šolah, ki bodo zahtevale umestitev v višje plačne razrede?
Minister Virant je odprl Pandorino skrinjico, ki je ne bo več mogoče zapreti. Hkrati je nakazal tudi že smer razgradnje novega plačnega sistema in priznal, da plačni sistem ni pravičen.

Ali so težave teh skupin lažje rešljive v času pred volitvami?
To, kar se zdaj dogaja, gre na škodo plačnega sistema in neizogibno povečuje možnost novih konfliktov. Sprašujem se, ali sploh gre za zakonite spremembe in od kod ministru Virantu pooblastila zanje.

Kdo je odgovoren za to, da delodajalci uslužbencem niso sposobni razložiti novih plačnih list?
Odgovorno je ministrstvo za javno upravo, ki je vedelo, da v tako kratkem času direktorji ne morejo osvojiti skrajno zapletenega postopka prevedbe starih plač v nove.

Ali bodo napake pri izračunih plač sanirane do naslednjega izplačila?
Dvomim. Po volitvah bo imela vlada – kar naenkrat – kopico izgovorov, zakaj tega ni mogoče odpraviti takoj.

Kakšna je vaša ocena prevedbe plač?
Izvedba prevedb je polomija. Še hujše pa bodo posledice, saj je v prihodnjih mesecih pričakovati tisoče tožb, ki bodo imele za državni proračun resne posledice.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.