Slovenija
21 ogledov

Odprli del planinskih poti

slovenija 12.06.13. Pokljuka, gore,  hribi, sneg, visokogorje, gorska resevalna Maja Kalan
Zaradi žledoloma in snegoloma zaprtih ali poškodovanih 40 odstotkov planinskih poti.

Planinska zveza Slovenije je danes ukinila splošno zaporo večine planinskih poti. "Do preklica ostajajo zaprte samo še planinske poti, ki so jih zaprla planinska društva, skrbniki poti," so pojasnili na zvezi. Seznam planinskih poti, ki ostajajo zaprte do nadaljnjega, je objavljen na njihovi spletni strani, kjer ažurno vpisujejo tudi vse spremembe.

Odprava posledic vsaj pol leta



Zaradi žledoloma in snegoloma je sicer zaprtih ali poškodovanih 40 odstotkov planinskih poti zunaj visokogorja. "To je daleč največja škoda, ki so jo zaradi naravnih nesreč kdajkoli utrpele planinske poti v več kot 120-letni zgodovini planinske organizacije," pravi Bojan Rotovnik, predsednik PZS.

Prve natančnejše ocene škode po posameznih območjih bodo znane v enem mesecu, zaradi izjemno velikega obsega škode in prostovoljnega delovanja pa bodo končno oceno škode pripravili do poletja. "Planinska društva, skrbniki planinskih poti, so na nekaterih območjih, kjer to varnostne razmere dopuščajo, že začela sanacijo stanja, a bomo v planinski organizaciji potrebovali podporo širše skupnosti, da bomo lahko vzpostavili stanje, kot je bilo pred letošnjo naravno ujmo," pojasnjuje Rotovnik. Ker bo odprava posledic ujme trajala vsaj pol leta, uporabnike prosi za razumevanje in previdnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.