Slovenija
14 ogledov

Odprt bo tudi za javnost

Grad Strmol bodo začeli letos obnavljati, naslednje leto pa bo že odprl svoja vr Žurnal24 main
Grad Strmol. Temeljita obnova je nujna za njegovo normalno uporabo.

Protokolarni grad Strmol bodo letos začeli obnavljati in restavrirati notranjo opremo. Ministrstvo za kulturo, ki vodi projekt obnove, bo februarja objavilo javni razpis za izbor izvajalca. Obnova naj bi se končala novembra naslednje leto.

Finance. Vrednost projekta je skoraj pet milijonov evrov, večinoma pa se bo financiral iz evropskih sredstev.

Leta 2004 je bil končan denacionalizacijski postopek in grad Strmol je bil razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. “Najprej smo obnovili streho gradu, kar je bilo nujno zaradi preprečitve nadaljnje škode. V grad in pomožne objekte se že dalj časa ni vlagalo, zato je ministrstvo za kulturo pripravilo projekt temeljite prenove,” je povedal direktor zavoda za protokolarne storitve Brdo Iztok Purič.

Obnovili bodo celoten grad, vključno z notranjo opremo v skladu z restavratorsko-konservatorskim programom, ter tudi vse spremljajoče pomožne objekte, kot sta nekdanji hlev in lovska koča.

Dvojni namen
Po obnovi bo grad odprt za javnost, služil pa bo predvsem dvojnemu namenu – opravljanju protokolarno-reprezentančne dejavnosti in ohranjanju kulturne dediščine. Omogočal pa bo tudi izobraževalno dejavnost, saj se bodo lahko v njem prirejali seminarji in sestanki za manjše skupine.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.