Slovenija
3040 ogledov

Odprte trgovine ob nedeljah ključne tudi za turizem

Trgovina
Upravni odbor Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) poziva, naj se o morebitni ukinitvi nedeljskega obratovalnega časa razpravlja, ko bodo razmere to dopuščale.

Upravni odbor TZS meni, da je v tem trenutku strateško neprimerno obdobje za kakršnekoli razprave o spremembi obratovalnega časa prodajaln. "Zaprtje prodajaln ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti. V času, ko je potrebno vse napore usmeriti v doseganje gospodarske rasti, je potrošnja za gospodarsko rast ključna," so zapisali.  

Upravni odbor odločno nasprotuje spremembi Zakona o trgovini, ki ukinja nedeljsko obratovanje trgovin. Poudarili so, da je od trgovinske dejavnosti odvisno veliko število delovnih mest, ki slovenskemu gospodarstvu prinašajo 34 % vseh prihodkov. Ob predpostavki, da bi bil promet enak lanskemu letu, lahko to pomeni tudi do 10 % upada prometa. Vse deležnike so pozvali, da razprave o morebitni ukinitvi nedeljskega obratovalnega časa zamaknejo v čas, ko bodo razmere to dopuščale.

Prepričani so, da mora biti prioritetna naloga odprava omejitev za obratovanje ob nedeljah. Na podlagi izkušenj ob zapiranju nedelj člani upravnega odbora TZS menijo, da se upad potrošnje ob nedeljah ne bo prenesel na druge dni v tednu, ampak v tujino. Kot poudarjajo, imajo kar tri sosednje države odprte trgovine tudi ob nedeljah (Italija, Hrvaška, Madžarska), nekater izjeme pa ima tudi Avstrija. "Odprte trgovine ob nedeljah so ključnega pomena za podpiranje razvoja turizma, kjer ima tudi Slovenija svojo strateško gospodarsko usmeritev. Turizma brez trgovine ni, o čemer priča tudi liberalizirana ureditev obratovalnega časa praktično v vseh državah EU, še posebej v tistih, ki so osredotočene na turizem, zato bi takšen ukrep močno prizadel slovensko turistično dejavnost in širše gospodarstvo," so zapisali. 

Nakupovalni voziček, trgovina | Avtor: Profimedia Profimedia

Problematiko ponovnega odpiranja Zakona o trgovini vidijo tudi v luči veljavnega dogovora s sindikati, katerega posledica je nova kolektivna pogodba za dejavnost trgovine iz leta 2018. Omenjena kolektivna pogodba velja do 31. decembra 2022. Dogovor je zaposlenim prinesel omejitev dela na vseh 15 praznikov ter delo le na največ 20 nedelj v koledarskem letu, kar pomeni manj kot 2 nedelji na mesec. Prav tako je dogovor prinesel dodatke za praznično in nedeljsko delo, ki so bistveno večji od ostalih dejavnosti v slovenskem gospodarstvu. 

V TZS so zapisali, da je "za Slovenijo strateškega pomena, da se v trenutnih razmerah spodbuja potrošnja in sprejema ukrepe ter podpira aktivnosti, ki vodijo h krepitvi gospodarstva in ohranjanju delovnih mest, kar je tudi vladna strateška usmeritev"

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 12
  • Naklonsky 07:40 21.maj 2020.

    Manjše lokalne trgovine DA, nikakor pa ne trgovski centri!

  • Gandolf 07:01 20.maj 2020.

    Parcialni interesi neke zveze! Pojdite v Avstrijo pogledat njihov turizem kljub zaprtim trgovinah.

  • Avatar jezeran
    jezeran 04:53 20.maj 2020.

    In kaj ima turizem s tem, da se sprehajaš po trgovini. ZAPRETI vse trgovine ob nedeljah.