Slovenija
50 ogledov

Odprte žalne knjige

Andrej Bajuk.
1/10
Reuters
V stranki NSi so nam potrdili, da je umrl nekdanji premier Andrej Bajuk. Star je bil 67 let. Še včeraj so ga videli na Brezjah.

Andrej Bajuk je bil premier nekaj mesecev leta 2000. Med letoma 2004 in 2008 je bil finančni minister v vladi Janeza Janše.

Iz politike se je umaknil leta 2008, po tem, ko se njegova stranka Nova Slovenija (NSi) ni uvrstila v državni zbor.

Leta 2005 ga je ugledna londonska revija The Banker razglasila za finančnega ministra leta v Evropski uniji.

Žalne knjige od jutri, obeta se žalna seja

Žalno knjigo v državnem zboru bodo odprli jutri. "Vpis v žalno knjigo bo mogoč v preddverju velike dvorane državnega zbora vsak dan do pogreba od 9. do 16. ure," so ob smrti sporočili iz parlamenta. Žalno knjigo bodo jutri ob desetih odprli tudi na sedežu stranke NSi.

"Datum in uro žalne seje državnega zbora bomo sporočili naknadno, ko bo znan datum pogreba," dodajajo.

"Spominjali se ga bomo kot prijaznega človeka, ki je na različnih področjih svojega strokovnega in političnega delovanja pustil velik pečat, tako na tujem kot v Sloveniji," je ob smrti Bajuka zapisal predsednik države Danilo Türk.

"Premier Borut Pahor je v pismu svojcem zapisal, da je bil dr. Andrej Bajuk pomembna politična osebnost, ki je močno zaznamovala napredek demokratične in samostojne Slovenije, zato se ga bomo spominjali z vsem spoštovanjem," pa so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Žalni knjigi bosta odprti še na vladi in sedežu stranke NSi.

Še včeraj na Brezjah

"Za Novo Slovenijo je Andrej Bajuk kot ustanovitelj stranke in dolgoletni predsednik zelo pomembna osebnost," nam je povedala predsednica NSi Ljudmila Novak. Bajuka sicer vidi tudi kot "ohranitelja krščanske demokracije v Sloveniji".

"Tudi njegovo delo predsednika vlade in finančnega ministra se nam zdi zelo pomembno. S svojim znanjem finančnika je v času ministrovanja veliko pripomogel k dobrim financam," dodaja Novakova.

V stranki po njenih besedah ravno razpravljajo o tem, kako bi se od dolgoletnega predsednika poslovili. Po besedah Novakove so bili z Bajukom, ki se je iz javnosti umaknil po neuspehu stranke NSi na parlamentarnih volitvah leta 2008, še vedno v stiku. Lani se je udeležil obletnice ustanovitve stranke, je še povedala.

Novakova nam je tudi potrdila, da so Bajuka njeni strankarski kolegi še včeraj videli pri maši na Brezjah. Počutil naj bi se dobro.

"V NSi smo mu hvaležni za vse, kar je naredil za stranko, za državljane in Slovenijo. Obžalujemo, kar v naših odnosih ni bilo prav, ali če kdaj nismo gledali v isto smer," je še povedala Novakova.

Zares: "Odlikoval se je po načelnosti"

"Ponoči je umrl nekdanji predsednik vlade, finančni minister in prvi predsednik NSi dr. Andrej Bajuk. Iskreno sožalje," pa so na Twitterju ob smrti zapisali v stranki SDS.

"Slovenija je izgubila človeka in politika, ki se je odlikoval po načelnosti, doslednosti in delavnosti. Čeprav je dosledno zastopal politična stališča, ki se razlikujejo od naših, smo ga vselej spoštovali kot poštenega in vztrajnega zagovornika svojih prepričanj," pa je v sporočilu za javnost povedal Franco Juri iz Zaresa.

"Na osebni ravni sem ga poznal kot človeka dialoga in tudi kot duhovitega in razgledanega sogovornika," je še zapisal Juri in svojcem tudi v imenu stranke Zares izrazil sožalje. "S svojim znanjem, predanostjo in prizadevnostjo je eden tistih slovenskih politikov, ki so pomembno prispevali k rasti in razvoju naše samostojne države," pa je povedal predsednik parlamenta Pavel Gantar.

Sožalje iz vseh strani

"Razžalostila nas je vest o nenadnem in daleč prezgodnjem odhodu dr. Andreja Bajuka s tega planeta, našega, slovenskega politika, ki je pomembno prispeval k nastanku in razvoju samostojne slovenske države. Svojcem izrekamo globoko sožalje," je zapisal Marko Pavliha predsednik Društva poslancev 90.

Ob nenadni smrti Bajuka so pretreseni tudi pri Svetovnem slovenskem kongresu, kjer menijo, da je Slovenija izgubila velikega slovenskega domoljuba, svetovno uglednega ekonomista, tretjega predsednika slovenske vlade v samostojni Sloveniji in nekdanjega podpredsednika Svetovnega slovenskega kongresa za finance. "V svojem imenu ter v imenu članov in prijateljev Svetovnega slovenskega kongresa izrekam njegovi soprogi Katji, vsem svojcem, prijateljem in znancem iskreno sožalje," je zapisal Boris Pleskovič, predsednik Svetovnega slovenskega kongresa.

Večino življenja v tujini

Andrej Bajuk, rojen 18. oktobra 1943, je doštudiral v Argentini, nato pa doktoriral iz ekonomskih znanosti na univerzi Berkeley v Združenih državah Amerike.

Preden je leta 2000 prevzel položaj premierja, je bil leto dni zaposlen v Svetovni banki v Washingtonu. Nato je po poročanju STA več let delal na Medameriški razvojni banki (IDB), najprej v ZDA, zatem pa še na predstavništvu za Evropo v Parizu.

Komentarjev 16
  • sinica 21:29 17.avgust 2011.

    Hmm, meni se pa ne zdi, da je za vse slabo kriv Nevidni, ampak ljudje, ki svobodno voljo izkoriščajo v napačne namene ... Tako da ne vem, kaj bi počela tam v neznanem ...landu. :)

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 16:49 17.avgust 2011.

    sinica@Ti bi morala živet v Hamburgerlandu sej tam za vse kar je dobrega in slabega obtožijo nevidnega modela!

  • sinica 15:38 17.avgust 2011.

    križar@Jaz pa prav tako težko verjamem, da v tem stoletju, ko se krščanstvo kljub vsemu nasprotovanju še naprej zelo širi (katoličanov je kar 1,2 milijarde ljudi), še obstaja kdo, ki ne priznava Boga (ki je sam, brez pomagačev, ustvaril ...prikaži več svet). Znanstvenik, Nobelov nagrajenec Werner Heisenberg je rekel: "Prvi požirek iz čaše naravoslovne znanosti naredi ateista - na dnu čaše čaka Bog." Pa ta znanstvenik ni edini, ki je preko svojega raziskovanja prišel do čudovitega spoznanja o obstoju Boga.