Slovenija
15 ogledov

Odprti za tuje smeti

Tržiški župan Borut Sajovic (na sredini) o odločitvi občinskega sveta, ki je pri Žurnal24 main
V petkovi izdaji gorenjskega Žurnala pišemo: Tržič. Občinski svetniki odprli deponijo Kovor tudi za smeti iz drugih občin. Z dobičkom vzdrževanje cen odlaganja smeti.

Odpadki. Deponija Kovor bo lahko sprejemala tudi obdelane odpadke iz drugih občin. Tako so na sredini seji z veliko večino sklenili tržiški svetniki. V nasprotnem primeru bi morali deponijo zapreti, odpadki pa bi se čez noč podražili. “Odločitev je zagotovo dobra, predvsem pa nujna,” je po seji dejal župan Borut Sajovic.

Logika, na kateri temelji potreba po zeleni luči za odpadke iz drugih občin, je preprosta. “Trenutno v Kovorju odlaga samo 15 tisoč prebivalcev. Mi za tako število deponije ne bomo smeli ohraniti. Imeti moramo najmanj 55 tisoč ljudi,” je pred razpravo opozoril direktor tržiške komunale Sebastijan Zupanc.

Posledice
Zupanc predvideva, da bi Tržičani ob zaprtju Kovorja za odlaganje odpadkov plačevali vsaj toliko kot Kranjčani, kar bi po njegovih izračunih pomenilo najmanj dvakratno podražitev. Hkrati bi morali čez noč zagotoviti sredstva za zapiranje deponije, kar bi pomenilo dodaten pritisk na ceno. Tako bodo zapiranje zdaj krili iz prihodkov na račun smeti iz drugih občin. “Zmagal je razum. Svetniki so sprejeli odločitev, ki ne bo bremenila občinskega proračuna in bo ohranila enake cene za odlaganje odpadkov,” je dejal.

Dva milijona dobička
Cene.
Deponijo v Kovorju bodo zaprli čez pet let. Dokončna zapolnitev odlagališča naj bi prinesla 13 milijonov evrov prihodkov, od katerih si Komunala Tržič obeta dva milijona evrov dobička, ki bi pomagal vzdrževati obstoječe cene za odlaganje. Štiričlanska družina v Tržiču za odlaganje odpadkov plačuje 10,74 evra.

Rupar vzdržan
Svetniki so odločitev sprejeli z veliko večino. Med redkimi, ki so se vzdržali, je bil nekdanji župan Pavel Rupar; prepričan je, da je razplet slabši od tistega, ki ga je kot župan predlagal pred petimi leti. “Ljudje od teh smeti ne bodo imeli nič drugega kot nekaj cenejši odvoz, namesto da bi imeli zlato jamo, lepo urejen center, rento in delovna mesta. Zdaj bomo imeli le ostanke odpadkov,” je povedal. “Je pa res, da bi bilo zaprtje s finančnega zornega kota še slabše,” je še priznal. Zadovoljen je tudi, da so svetniki sprejeli njegov predlog, po katerem bodo Tržičani prejeli brezplačne rumene zabojnike.

Nova cesta ni smiselna
Sajovic sicer prizna, da je z nasprotovanjem centru pred petimi leti morda storil napako, vendar vztraja, da še vedno sledi cilju “izkoristiti tisto, kar imamo, izboljšati stanje v okolju in pridobiti sredstva za sanacijo in zaprtje deponije”. Se mu pa ne zdi smiselna gradnja nove ceste, čeprav si številni domačini prizadevajo zanjo. “Ni je mogoče umestiti v prostor. Vprašanje je tudi, ali jo je sploh smiselno odpirati, ko pa po petih letih ne bo služila ničemur,” je sklenil.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.