Slovenija
33 ogledov

Odprtje postavitvenega prostora spomenika vsem žrtvam vojn

spomenik Anže Petkovšek
Na Kongresnem trgu v Ljubljani so pozno popoldne odprli postavitveni prostor spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na območju Slovenije. Odprtja se je udeležil celotni državni vrh.

Odprtja postavitvenega prostora so se poleg predsednika države Boruta Pahorja udeležili tudi predsednik vlade Miro Cerar, predsednik državnega zbora Milan Brglez, ljubljanski župan Zoran Janković in varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Naročnik javnega natečaja za izbiro spomenika je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je tudi skrbnik postopkov za izvedbo projekta.

Spomenik bo predvsem opomnik na tragedije človeštva med drugo svetovno vojno.

Predsednik Pahor je o spomeniku dejal: "Niti za trenutek nismo pomislili, da postavitev takega spomenika zaključuje stremljenje k narodni pomiritvi in spravi, pač pa prav obratno, da jo želi spodbuditi in ohranjati."

spomenik | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Po njegovem mnenju imamo Slovenke in Slovenci eno državo, vsi pa si zaslužimo tudi eno domovino. "Prizadevati si moramo za tisto, kar nam je skupnega, spoštovati pa tisto, v čemur smo si različni," je dodal.

Postavitveni prostor  vsebuje dva, v temelju povezana stebra, ki naj bi prikazovala enotnost v dvojnosti. Stebra sta med seboj razmaknjena po dolžini in globini, da določita osrednji prostor spomenika, kamor se polagajo venci.

spomenik | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na spomeniku bo posvetilni napis, verz Otona Župančiča: "Domovina je ena, nam vsem dodeljena in eno življenje in ena smrt."

 

 

 

 

 

dežurni@Žurnal24.si

Komentarjev 3
  • Ferluci 08:02 24.junij 2015.

    Dokler ne bo vsaj enega obsojenca za povojne poboje, bo do sprave zelo težko prišlo. Pesek v oči.

  • dragec 21:23 23.junij 2015.

    nikoli ne bo pomiritve

  • popokatopetl 20:59 23.junij 2015.

    SDS seveda ni zraven. Pravijo, da je priložnost za spravo bila, pa je eni niso marali. Valjda, če si jo predstavljajo tako, da bi vsi volili za njihovega farerja ;)