Slovenija
26 ogledov

Odpušča tudi zavod za zaposlovanje

Slovenija 19.12.2012 Zlatka Srdoc Majer, novinarska konferenca Zavoda RS za zapo Saša Despot
Zlatka Srdoč Majer, nova vršilka dolžnosti direktorice Zavoda za zaposlovanje RS, ocenjuje, da do 80 odstotkov prejemnikov socialne pomoči dela na črno.

"Odpuščanju se ne bo mogoče izogniti," je dejala nova vršilka dolžnosti generalne direktorice državnega zavoda za zaposlovanje Zlatka Srdoč Majer. Večino od predvidenega zmanjšanja zaposlenih so izvedli z upokojevanjem in nepodaljševanjem pogodb, zdaj bodo morali njihovo število skrčiti še za 30, je pojasnila za STA.

Večina dela na črno

Srdoč Majerjeva je med drugim napovedala nagrajevanje tistih zaposlenih, ki bodo našli zaposlitev čim več brezposelnim. Krepila bo tudi sodelovanje z inšpektoratom za delo, centri za socialno delo in drugimi ustanovami na trgu dela za omejitev zlorab, ko prejemniki denarnih nadomestil hkrati delajo na črno. Takšnih je po njeni oceni med 70 in 80 odstotki. Napovedala je tudi ustanovitev nekakšne agencije za posredovanje dela, ki bo spoštovala pravice delavcev, ki jih mnoge agencije ne.

"Novi investitorji ne prihajajo, proizvodnja in predstavništva multinacionalk pa se selijo v finančno in administrativno ugodnejša okolja, na primer na Češko in Slovaško. Posledično se manjša število delovnih mest za visoko kvalificirane kadre, kar vodi v postopno večanje števila tistih, ki iščejo primerno delo v tujini," ugotavljajo v podjetju za kadrovsko svetovanje Adecco H.R.

Iščejo talente

V Adeccu že dolgo opažajo, da je očiten razkorak med povpraševanjem in ponudbo na trgu. "Izziv je najti talente za specializirana in nišna delovna mesta," menijo, zato je za določene poklice prekvalifikacija lahko zelo dobra odločitev. Poleg tega se dogaja, da kljub številnim nezaposlenim mnogo mest ostaja nezapolnjenih, saj so pod pričakovanji iskalcev zaposlitve.

Komentarjev 6
  • privat 08:36 21.december 2012.

    meni se zdi ,da vsi na zavodu opravljajo črno delo in potrebno je pustiti male ljudi da delajo na črno ,ker bogatašom diši premoženje od revnih ljudi! 80 % zaposlenih na zavodu za zaposlovanje pa sprejema plačo za nič vredno ...prikaži večo delo!! Gremo z odpuščanjem....

  • dragec 12:41 20.december 2012.

    No pa še to, Zlatka Srdoč Majer je mama od znamenitega Tomaža Majera!!!!

  • dragec 12:39 20.december 2012.

    Da bo zavod za zaposlovanje odpuščal, to je malo morgen!!!!