Slovenija
17 ogledov

Odpuščanj letos ne bo

“Slovenska lesna industrija je v obupnem položaju in o njej se bo letos še velik Žurnal24 main
Lip Bled. Lani z izgubo, letos računajo na dobiček. Osemdeset delavcev manj, zaposlenim znižali plače.

Lip Bled je imel lani okoli milijon evrov izgube, letošnje leto pa naj bi končali z dobičkom in prodali za 20 milijonov evrov izdelkov.

Lani se je prodaja v primerjavi z letom prej zmanjšala za 15 odstotkov, in sicer z 20 milijonov na 17 milijonov evrov. Kot je povedal Alojz Burja, glavni direktor Lipa Bled, so približno tretjino izgube ustvarili z odpisi terjatev in odpravninami, preostali dve tretjini pa s slabim poslovanjem. “Lansko leto je bilo stresno, a smo hitro ukrepali ter se usmerili na avstrijski, češki, francoski in nemški trg. Trenutno v Avstriji opremljamo pet hotelov, maja pa se bo sprostil trg delovne sile, potrebnih bo manj delovnih dovoljenj,” je povedal. V blejskem Lipu je 243 zaposlenih, kar je po besedah Burje optimalno, zato letos odpuščanj ne bo. Je pa zato lani iz podjetja odšlo 80 delavcev, od tega 60 zaradi predčasnih upokojitev, trenutno pa bi zaposlili pet mizarjev.

Na Balkanu padec prodaje
Poleg tega so zaposlenim za deset odstotkov znižali plače, tistim z individualnimi pogodbami pa za 15 odstotkov. Povprečna neto plača na zaposlenega je trenutno okoli 750 evrov. “Čeprav je bilo lani kruto leto, se naš položaj na trgu ni poslabšal, nam je pa na Balkanu prodaja padla za tretjino,” je pojasnil. Precejšen udarec zanje je bila tudi izguba Merkurja, ki je bil njihov tretji največji kupec. Na leto so z njim ustvarili za 1,2 milijona evrov prometa, terjatve pa so imeli po besedah Burje zavarovane. “Merkur bo obstal, a vprašanje je, kaj bo v prihodnje prodajal in ali bo zanimiv za nas,” je dodal direktor; na vprašanje, ali se Lipu lahko zgodi podobna zgodba, kot se je Merkurju, pa je odvrnil: “Ne, kaj takega se nam ne more zgoditi.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.